Foto: Pixabay

Jako zelenina se pěstuje ve třech podobách. Nejznámější a v našich krajinách nejpoužívanější druh je celer bulvový. Dalšími druhy jsou pak celer řapíkatý a listový. Jeho použití a pozitivní účinky znali již staří Egypťané. Ty ocenili zejména to, že není náročný na pěstování, vydrží i v drsných podmínkách a má skutečně dlouhou trvanlivost.

Důvodem proč někteří celer nemají rádi je jeho vůně pocházející z éterických olejů, terpenů, jejichž účel je překvapivě odpuzovat bakterie, plísně a další škůdce. Stejným způsobem pak působí celer i v našich útrobách. V dutině ústní, nosohltanu, žaludku či ve střevech pak likvidují oleje bakterie a plísně.

Mimo trávicí soustavu působí obdobně i ve vylučovací soustavě, kdy brání bakteriálním infekcím močových cest. Během nachlazení nám celer může pomoci s rozpouštěním hlenu. Obecně pak napomáhá ještě správnému vstřebávání bílkovin, vylučování přebytečné vody z těla a neposlední řadě působí i mírně projímavě.

Foto: Pixabay

ÚČINKY VITAMINU B

Vitamíny skupiny B jsou naprosto nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Ty jsou totiž klíčové pro uvolnění křečí a bolestí, pomohou se seknutými zády a dodávají všem buňkám potřebnou energii. Mezi jejich pozitivní účinky patří i zrychlení, optimalizace našeho metabolismu či vylepšení našeho mentálního rozpoložení.

JAK NA CELER V KUCHYNI

Celer se dá v kuchyni upotřebit nejenom do polévek, ale velice vhodné jsou i recepty z naší kuchařky na raw celerové nudle s mákem, celerová pomazánka, celerové hranolky nebo „celeráky“ (bramboráky z celeru). Příprava celeru není nijak složitá a skvělým způsobem obohatí náš jídelníček. Jeho chuť se tepelnou úpravou zjemní a celer trochu nasládne. Nemusíte se tak bát, že by ve vašem jídle působil až štiplavě aromaticky. Spíše celý pokrm zajímavě doplní.

CELEROVÉ HRANOLKY

Konkrétně celerové hranolky jsou lepší než z brambor. Stačí jen nakrájet celer na nudličky 1cm x 1cm povařit je na 5 minut, okořenit grilovacím kořením a dát na pečící papír a do trouby na cca 180 stupňů na dobu 20 minut (resp. než lehce zhnědnou). Pozor však celerové hranolky nemají křupat, proto je vytáhněte při lehkém zhnědnutí a nečekejte na kůrčičku.

Zdroj: Health.com (odkaz)