Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Hovězí gulášek
4
porce120
135
kcalSuroviny
0,5 kg hovězí kližky
5 cibulí
1 červenou papriku
3 stroužky česneku
4 kuličky nového koření
1 PL uzené mleté papriky
1 PL lahůdkové sladké papriky
2 krajíce chleba
1 l vody nebo vývaru
sůl
pepř
Postup
Maso očistíme od tučných částí a šlach, nakrájíme na 2cm kostky a osolíme, opepříme, přidáme kmín a celé promícháme
Z chleba si odkrojíme kůrky a nastrouháme ho na hrubém struhadle nebo nakrájíme na jemno.
česnek stačí nakrájet na jemno, papriku a cibuli pak nakrájíme na kostičky.
Do hrnce si dáme trochu oleje a přidáme nové koření a když je olej rozpálený, tak i cibuli.
Tu opékáme do hněda, ne do růžova. Když je hnědá, tak přidáme maso a pod pokličkou ho chvilku dusíme, aby pustilo šťávu.
Po zhruba 5 minutách odkryjeme pokličku a necháme šťávu vypéct až na sucho. Poté přidáme čerstvou papriku a česnek, promícháme a necháme ještě asi 5 minutek.
Následně zaprášíme mletou paprikou a uzenou paprikou a jen asi 1 minutu mícháme a podlijeme vývarem či vodou, do kterého přidáme nakrájený chléb.
Poté vaříme do měkka, což může trvat 90 -120 minut.
Na závěr můžete přidat trochu chilli a stroužek nastoruhaného česneku.
TIP
- Pokud chcete jemnější konzistenci, můžete vybrat maso a zbytek rozmixovat tyčovým mixérem.