Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Hovězí gulášek

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

120

minut
Kalorie

135

kcal

Suroviny

  • 0,5 kg hovězí kližky

  • 5 cibulí

  • 1 červenou papriku

  • 3 stroužky česneku

  • 4 kuličky nového koření

  • 1 PL uzené mleté papriky

  • 1 PL lahůdkové sladké papriky

  • 2 krajíce chleba

  • 1 l vody nebo vývaru

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Maso očistíme od tučných částí a šlach, nakrájíme na 2cm kostky a osolíme, opepříme, přidáme kmín a celé promícháme

  • Z chleba si odkrojíme kůrky a nastrouháme ho na hrubém struhadle nebo nakrájíme na jemno.

  • česnek stačí nakrájet na jemno, papriku a cibuli pak nakrájíme na kostičky.

  • Do hrnce si dáme trochu oleje a přidáme nové koření a když je olej rozpálený, tak i cibuli. 

  • Tu opékáme do hněda, ne do růžova. Když je hnědá, tak přidáme maso a pod pokličkou ho chvilku dusíme, aby pustilo šťávu. 

  • Po zhruba 5 minutách odkryjeme pokličku a necháme šťávu vypéct až na sucho. Poté přidáme čerstvou papriku a česnek, promícháme a necháme ještě asi 5 minutek.

  • Následně zaprášíme mletou paprikou a uzenou paprikou a jen asi 1 minutu mícháme a podlijeme vývarem či vodou, do kterého přidáme nakrájený chléb. 

  • Poté vaříme do měkka, což může trvat 90 -120 minut. 

  • Na závěr můžete přidat trochu chilli a stroužek nastoruhaného česneku.

TIP

  • Pokud chcete jemnější konzistenci, můžete vybrat maso a zbytek rozmixovat tyčovým mixérem.