Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Křupavý řízek, původní receptura podle France Josefa I.
Počet porcí
1
porceDoba přípravy
30
minut
Kalorie
147
kcalSuroviny
Telecí kotleta
parmezán
kukuřičná strouhanka
hrubá mouka
ghí - přepuštěné máslo
3 vajíčka
sůl
pepř
Postup
Nejdříve si smícháme strouhanku a parmezán - tím docílíme křupavé kůrky.
Vajíčka osolíme, opepříme a vyšleháme.
Pak vezmeme maso a jelikož je jemné, musíme ho naklepat přes kuchyňskou fólii. Jinak hrozí, že bychom ho potrhali.
Naklepané maso osolíme, opepříme a obalíme v mouce a následně ve vajíčku.
Z vajíčka maso přesuneme do strouhanky, ale musíme tu strouhanku do toho masa trochu zamlátit a zatlačit.
Na pánvi si necháme rozpustit trochu ghí a maso zprudka orestujeme z obou stran.
TIP
- Místo telecího můžete klidně použít i vepřové
- Kukuřičná strouhanka do sebe nevstřebává tolik tuku a je křupavější.
- Místo ghí lze použít i jiný tuk, ale máslový chuť dá řízkům dobrý šmak. Nesmíte však použít pravé máslo, protože to se již při nízkých teplotách začně připalovat a začnou se v něm tvořit karcinogeny. Váš řízek by tak chutnal nahořkle.