Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Poctivá zelňačka s klobásou
4
porcí30
45
kcalSuroviny
3 cibule
3 brambory
kysané zelí
3 bobkové listy
7 kuliček nového koření
3 stroužky česneku
šunková klobása s vyším podílem masa
kmín
mletá paprika
chilli
Postup
V hrnci rozpálíme olej a dáme tam najemno nasekanou cibuli.
Když je cibule do sklovata opečená, cca po 10 minutách, přidáme bobkový list a nové koření a opékáme do hněd
V tomto momentě přidáme na kolečka nakrájenou šunkovou klobásu, kmín a zamícháme a dál pečeme.
Nyní přidáme zelí, které jsme si předem překrojili na menší kousky, aby se akorát vešlo na lžíci. Můžeme také přilít i tu vodu.
Po zhruba pěti minutách přidáme 2 ČL mleté papriky a kdo má rád pikantnější, může přidat i trochu chilli. Osolíme, opepříme.
Papriku opékáme jen minutku, aby nezhořkla a zalijeme to vodou nebo vývarem (zeleninovým, hovězím nebo z uzených kostí).
Když máme zalito, přidáme nastrouhanou bramboru, která nám to zahustí. Dále přidáme dvě brambory na kostičky a trochu česneku.
Zelňačku vaříme dokud nezměknou brambory.