Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Pomazánky jsou v našich krajích velice populární, protože jsou rychlé, levné, chutné a vydrží vám dlouho v ledničce. I mezi pomazánkami jsou pak notoricky známé kousky a jedním z nich je i pomazánka pálivec. Jedná se o chutnou mírně pikantní pomazánku, která je zalitá pivem. Jde tak o ideální chlapskou záležitost.
Historie pomazánky Pálivec a Švejk
Pomazánka je velice chutná a byla zapsána i do tzv. komunistických norem pod číslem ČSN 50611. O starých normách a jejich „kvalitě“ si povíme v jiném článku, nicméně historie pomazánky je ještě větší. Většinou se jídla jmenují po hlavní surovině nebo po nějaké osobě. Ne jinak je tomu i v tomto případě, protože ve všech písemných záznamech se pomazánka Pálivec uvádí s velkým počátečním písmenem, což značí, že se jmenuje po někom.
A zde nás cesta přivádí již k hospodskému Pálivci z hospody U kalicha, kam velice často a rád chodíval Josef Švejk. Zda se jedná o pomazánku, kterou měl rád autor povídání o Švejkovi nebo zda její název odpovídá spíš jemně pikantní chuti se asi dneska již nikdo nedozví.
Jisté však je, že pomazánka je pojmenována s velkým písmenem, což odkazuje na hospodského Pálivce. V našem podání je pomazánka trochu jemnější, aby si ji mohli vychutnat i dámy. Je totiž naprosto jedinečná na kousku čerstvého chleba či rozpečené topince.
Zdroj: pomazanky-recepty.cz (odkaz)
Pomazánka podle hospodského Pálivce ze Švejka
6
5
minut153
kcalSuroviny
50 g másla
1 nízkotučný tvaroh
1 cibulka
3 nakládané feferonky
1 ČL mleté papriky
špetka kmínu
sůl
pepř
5 cl piva
Postup
V míse si vyšleháme povolené máslo s nízkotučným tvarohem.
Dále přidáme na jemno nasekanou cibulku, feferonky, papriku, kmín, pivo, sůl a pepř a dobře promícháme.
TIP
- Vše musí být na jemno. Pokud si nevěříte v krájení, můžete cibuli nastrouhat na jemném struhadle.
- Pomazánka je lepší, když ji necháte chvíli v ledničce odpočinout.