Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Karbanátek máme rádi asi všichni a nejčastěji ho máme spojený s nostalgií a prázdninami u babičky a není divu, protože karbanátek je s českou kuchyní poměrně úzce spojen. Prokazatelně je doložen v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové, která pochází z první poloviny 19. století. Původně je ale pojmenován jako kotletka a je zhotoven z mletého telecího masa a je vytvořen z části telecího, které se říká karbanátl. 

Takový karbanátek je pak pouze ochucen solí a obalený ve strouhance a osmaženy na přepuštěném másle. O sto let později v kuchařce Marie Janků-Sandtnerové se již objevují karbanátky z mletého hovězího, telecího a vepřového masa, z namočené housky, vajec, slaniny, cibule, majoránky, citronové kůry, pepře a soli a jsou smaženy na sádle. Již v té době se ke karbanátkům ale servírovala braborová kaše, dušená mrkev, špenát či čočka.

Na konci minulého století se pak v kuchařce Juliany Anny Fialové s názve „Receptury teplých pokrmů“ již uvádí pouze směs hovězího a vepřového masa, pečiva, cibule a vajec. Z původního receptu si tak karbanátky zachovaly v podstatě akorát to, že jsou obalované a pečené. Za svou historii tak u nás zdomácněly, že si vysloužily i několik přezdívek.

Každý jistě slyšel o „karburátoru, karbidu nebo krbu“. Jak je řečeno výše, tak náš karbanátek vychází z německého slova Karbenatl. Tak či onak se v minulosti vytvořilo i několik receptů a dalo by se říci, že každá rodina má ten svůj. Pokud ale nechcete smažit karbanátek na sádle, ale chcete raději dietnější variantu, která je ale stejně křupavá na povrchu, ale šťavnatá uvnitř, vyzkoušejte náš nový recept.

Zdroj: Region.rozhlas.cz (odkaz), Wikipedie.com (odkaz)

Vylepšený karbanátek: křupavý na povrchu a šťavnatý uvnitř

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

15

minut
Kalorie

161

kcal

Suroviny

  • 400 g míchaného mletého masa

  • 300 g celeru

  • 2 cibule

  • 20 dkg nivy

  • 4 stroužky česneku

  • 2 vejce

  • sůl

  • pepř

  • rozmixované ovesné vločky

  • kukuřičná strouhanka

Postup

  • Do mísy si dáme mleté maso, nastrouhaný celer, nasekané cibule, na hrubo nastrouhanou nivu, nastrouhaný česnek, ovesné vločky, vejce, sůl, pepř a vše dohromady promícháme.

  • Pokud je těsto příliš řidké, přidáme vajíčko. V opačném případě přidejte rozmixovné vločky. 

  • Z těsta si vytvarujeme malé karbanátky a obalíme je v kukuřičné strouhance. 

  • Rozpálíme si olej na pánvi a karbanátky z obou stran dozlatova opečeme.