Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Jedná se poměrně zdravé, dietní a na bílkoviny bohaté jídlo, které je vhodné pro nejrůznější redukční diety. Podle italských hospodyněk má být správná fritáta propečená i ve své středu a smí se podávat jak teplá, tak studená. Fritáta se dá jít samotná, protože je dost sytá, popřípadě k ní můžete zakustovat i klasické pečivo.
V praxi pak neexistuje jeden správný a zaručený recept na fritátu, protože i sami italové do ná dávají prakticky veškeré zbytky. Není tak vyjímkou, že vezmou těstoviny od oběda, zalijí je vajíčkem se sýrem a opečou si omeletu. Z této původní idei jsme vycházeli i my a připravili jsme fritátu na český způsob.
Máme tedy opečené brambory, uzené a cibulku to vše zalité vajíčky se sýrem. Dostanete tak vylepšenou variantu klasických zapečených brambor, která je ale velice křupavá a zároveň i šťavnatá. Maso či uzeniny se konec konců objevují i v originálních italských variantách.
Z pohledu přípravy jde o velice rychlé jídlo ideální pro snídani, protože celé trvá maximálně 15 minut. Pokud si ji objednáte v restauraci a vám ji přinesou za 5 minut, máte jistotu, že ji měli upečenou dopředu či dokonce zmraženou a následně ohřátou v mirkovlnné troubě. Taková fritáta logicky nebude nikdy křupat.
Zdroj: blog.blue-style.cz (odkaz)
Italská vaječná omeleta
6
40
minut134
kcalSuroviny
2 cibule
150 g uzeného
1 ČL kmínu
6 vajec
150 g eidamu
sůl
pepř
1 ČL sušeného česneku
4 větší středně uvařené brambory
Postup
Na pánvy opečeme do zlatova cibuly nakrájenou na malé kostičky. Poté přidáme trochu kmínu a na malé kostičky nakrájené uzené.
Do dortové formy či do pekáčku dáme vymazaný pečící papír, kam budeme rovnat centimetrové plátky uvařených brambor do vrstev. Každou vrstvu proložíme směsí cibule a uzeného. Vše důkladně osolíme a opepříme.
Na závěr vše zalijeme směsí vajec s na jemno nastrouhaným sýrem.
Dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů na dobu 30 minut. Povrch by měl být zlatavý.