Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
I když je smažený sýr téměř naším národním jídlem a zdá se, že to je čistě česká záležitost, není tomu tak. Jeho původ totiž sahá až do starověkého Řecka a Říma. Již v době svého vzniku se objevoval smažený sýr jako pokrm v rychlém občerstvení. Podle původní receptury se smažený sýr ale nepřipravoval z eidamu.
Původní sýr používaný pro smažený sýr byl ovčí či kozí a byl namočeno do mléka, vajec a následně obalený ve strouhance. To je prakticky náš notoricky známí trojobal. Tento trojobal pak má v podstatě dvě funkce. Má chránit sýr před roztavením a zároveň vytvoří příjemně křupavou kůrku.
Vzhledem k tomu, že je tato pochoutka většinou smažená, nepatří mezi zdravé pokrmy. V naší úpravě jsme smažený sýr ale daly na pekáč a do trouby. Překvapivě jsme vytvořili stejně křupavou kůrku, ale bez použití jediné kapky oleje. Jinými slovy je možné zařadit tento pokrm na jídleníček i při dietě, pokud se vyhnete nezdravému smažení.
V našem videoreceptu jsme pak jako přílohu zvolili rozmarýnové brambory, které jsme pekli na stejném pekáči. V praxi jsme tak měli celý oběd za použití jen jednoho pekáče. Vyhnuli jsme se tak i zbytečným nákladům na kupování kolika litrů oleje a ušetřili jsme i svůj žlučník. Na chuti však náš smažák vůbec nic netratil.
Zdroj: BeSpokeBread.com (odkaz)
Smažák s rozmarýnovými brambory a domácí tatarkou
2
20
minut206
kcalSuroviny
1 cibule
2 nakládané okurky
zakysaná smetana
1 ČL plnotučné hořčice
20 dkg eidamu
1 vajíčko
mouka
kukuřičná strouhanka
rozmarýn
200 g brambor
Postup
Vezmeme zakysanou smetanu a přidáme hořčici, najemno nakrájenou cibulku a najemno nakrájenou okurku. Dosolíme a opepříme a necháme odležet. A máme domácí tatarku.
Pak vezmeme předvařené brambory, osolíme je a posypeme nasekaným rozmarýnem.
10 dkg plátek eidamu obalíme v mouce, vajíčku a kukuřičné strouhance. Tento postup opakujeme dvakrát, aby nám sýr nevytekl.
Na pekáč dáme pečící papír, brambory a sýr a dáme to do předehřáté trouby na 200 stupňů asi na 15 minut.