Foto: archiv Žádný Špeky / autor Lukáš Erlebach

Na Vánoce jíme každý, co mu chutná. Někdo má rád řízek, někdo vinnou klobásu a někdo zase klasického kapra. Všichni však máme společný bramborový salát. Podle průzkumu si bez bramborového salátu neumí představit Vánoce 96% oslovených lidí v České republice.

Zajímavé je, že bramborový salát považujeme za tak tradiční, jako vánočku. Přitom historie vánočky sahá až do dob Karla IV., zatímco bramborový salát je záležitost poměrně nedávné historie. Historik gastronomie, Martin Franc, odhaduje že se bramborový salát, jakožto příloha ke slavnostnímu štědrovečernímu jídlu, dostal na stůl až někde v období po druhé světové válce.

PŘEHRAJTE SI NÁŠ VIDEORECEPT:

Do té doby se u nás spíše jedl kapr načerno s knedlíkem nebo pečený kapr s bramborem. První bramborové saláty pak byly podle Martina France typu vídeňského, což znamená bez majonézy. Majonéza se začala přidávat až později díky vlivu Sovětského svazu.

V Sovětském svazu byly totiž populární saláty majonézového typu, a tak se to rychle uchytilo i u nás. Dodnes mají v Rusku salát Olivier, který je prakticky totožný s naším bramborovým salátem a podává se zejména jako novoroční pokrm. V 19. století byl určen spíše pro bohatší, protože obsahoval tetřeva, langustu, kaviár, račí ocásky či uzenou kachnu. Po bolševické revoluci se ze salátu Olivier stal jen náš bramborový salát.

Z historického hlediska se i na Vánoce měl držet půst, proto se jedl kapr a po válce bramborový salát. S přibývajícím počtem nevěřících a lidí odkloněných od víry se ale začal přidávat do salátu salám Gothaj a místo kapra byl řízek. Dnes již půst na Vánoce téměř nikdo nedodržuje, a to ani věřící.

V 50. letech minulého století byl Štědrý den běžným pracovním dnem, takže ženy musely do práce a po práci ještě dělat majonézu, salát, obalovat kapra, atd. Díky průmyslově vyráběné majonéze se pak uchytila i Sovětská varianta salátu. Od té doby se ale uchytilo bezpočet variant bramborového salátu.

Prakticky se dá říci, že co rodina, to recept. Někdo přidává hrášek, někdo vajíčko na tvrdo, nakládanou zeleninu, jarní cibulku a někdo to zase rád jednoduše se zakysanou smetanou. Ať už je ten váš salát jakýkoliv, důležité je vždy dbát na dostatečně kvalitní suroviny.

Faktem pak zůstává, že bramborový salát je díky majonéze poměrně nezdraví. Většina rodin je však zvyklá na jeho typickou chuť a i když se snaží během roku držet nejrůznější diety a žít zdravěji, tak na Vánoce si zkrátka dopřejí tuto „prasárničku“. Naštěstí máme pro vás řešení v podobě našeho videoreceptu, který chutná tradičně a na první pohled byste ani nic nepoznali, že tam není žádná majonéza. Ta je zde nahrazena kombinací zakysané smetany a dijonské hořčice.

Napište nám do komentáře, jak děláte bramborový salát vy a čím si ho vylepšujete.

Zdroj: zoommagazin.iprima.cz (odkaz)