Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

V našich končinách je lečo hlavně postrach ze školních jídelen, který se skládá z levného salámu, rajčat, papriky, octa a vajíčka. Bohužel pak vypadá, jako kdyby to někdo již jednou jedl. To je také důvod, proč mnoho lidí nemá lečo rádo. To je škoda, protože originální maďarské lečo má úplně jinou chuť i vzhled.

Historie tohoto originálního leča sahá až do 18. století, kdy se masivně rozšířili plodiny z Ameriky, jako jsou papriky a rajčata. Toto jídlo je typické tím, že má bohatou a kořeněnou chuť. Pravé maďarské lecszo se však připravuje z rajčat, paprik, cibule, mleté papriky, klobásky a případně i bylinek.

Jde o pomalu dušenou zeleninu, která postupně měkne, pouští svou šťávu a promíchává se s dalšími surovinami. Maďaři pak lečo podávají buďto samostatně s chlebem či bramborem, popřípadě jako přílohu k masu. Oproti české verzi leča je maďarské více kořeněné a pikantnější.

Zároveň je lečo hustší a bohatší. Díky šetrné úpravě a minimu použitého tuku, můžeme prostřednictvím maďarského leča čerpat zdravotní benefity z vitamínů a minerálů obsažených v rajčatech a paprikách. Každopádně vám doporučujeme vyzkoušet tento tradiční a maďarský národní pokrm, který si získal svou popularitu po celém světě. Jeho výhodou je i fakt, že se dá připravit bez problémů třeba na kempingovém vařiči.

Zdroj: jime.to (odkaz)

Pravé maďarské lečo

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

15

minut
Kalorie

32

kcal

Suroviny

  • 10 dkg uzeného

  • 1 žlutá paprika

  • 1 zelená paprika

  • 5 rajčat

  • 1 cibule

  • 1 PL mleté papriky

Postup

  • Uzené si nakrájíme na menší kostky, Dále nakrájíme cibuly, papriku a rajčata na nudličky.

  • Rozpálíme i ešus, přidáme trochu oleje a vložíme tam uzené. Chvíli opékáme a poté vložíme i cibuly. 

  • Když cibule začne hnědnout, přidáme tam polévkovou lžíci papriky. Necháme minutku zarestnout. 

  • Pak přidáme rajčata a papriku, osolíme, opepřímea necháme společně dusit cca 10 - 15 minut. Nechceme to rozvařit, ale mít jen měkké. Pokud by rajčata pustila málo šťávy, můžete trochu podlít vodou.

TIP

  • Jestli máte rádi pikantnější chutě, můžete přidat spolu s paprikou i chilli