Foto: Freepik

Člověk by ale neměl trpět jen proto, že si nemůže dovolit zaplatit si nejdražší apartmán nebo jet do nejhezčího letoviska. Přinášíme vám několik zaručených tipů, jak si dovolenou užít, ale zároveň ušetřit. Ve finále můžete mít při přípravě oběda na campingovém vařiči daleko více zábavy, než v předražené restauraci.

Využijte campingový vařič

Při výběru ubytování zvažte možnost kempování. Stan či chatka je vždy několikanásobně levnější než klasické ubytování v hotelu. Máte přitom romantické ubytování a daleko více soukromí. Jídlo si pak můžete stylově připravovat na campingovém vařiči, který je v dnešní době již tak malých rozměrů, že ho dáte do kapsy.

Bez problémů si tak můžete připravit cokoliv. V našem kuchařském pořadu jsme připravovali v campingovém stylu ďábelské toasty či lečo. Zvládnete ale také jakoukoliv polévku, omáčku či steak. Místo obědu z restaurace za 200 Kč na osobu si raději kupte kilo kuřecího a udělejte si pořádný půl kilový steak. Cena vás vyjde na polovinu a budete mít masa, že to ani nesníte. Pokud si budete připravovat jídlo svépomocí, můžete výrazně ušetřit.

Připravte si jídlo s sebou

Tento bod trochu souvisí s tím předchozím. Pokud s sebou máte campingový vařič, můžete si hravě jakékoliv jídlo jen ohřát. Doma si pohodlně připravíte guláš, rajskou či segedín, zavaříte do zavařovacích sklenic a na dovolené jen ohřejete. Budete mít tak domácí kvalitní kuchyni, na kterou jste zvyklí a nemusíte se bát, že by maso bylo tuhé nebo tučné.

Foto: Freepik

Stejné to je s přípravou svačin. Ráno si v blízkosti ubytování sežeňte pár rohlíků či chleba, pár koleček šunky a sýra a připravte si obložené rohlíky a chleba na cestu. Stejně tak můžete připravit i zeleninu či ovoce na přikusování. Když budete mít na cestě na výletě hlad, jednoduše si vytáhnete svoji svačinu, která vás vyjde na porci okolo 10 Kč místo toho, abyste si kupovali smažený sýr v housce za 100 Kč.

Vyberte si atrakce bez poplatku

Při plánování programu dovolené můžete samozřejmě jít na turisticky zajímavá místa, kde se ale většinou platí nějaký poplatek či vstupné. Vybírejte proto spíše takové atrakce, které nestojí vůbec nic, jako jsou vyhlídky, naučné stezky, přírodní koupaliště, atd. Díky tomu také výrazně snížíte vaše náklady na dovolenou. Navíc na těchto místech nebývá takový nápor turistů a vy si tak můžete vaši dovolenou více užít.

Vyberte levnější destinaci

Při plánování dovolené zvažte cestování do destinací, které jsou cenově dostupnější. Místo exotických letních letovisek a populárních turistických center se zaměřte na méně známá místa, která nabízejí podobné zážitky za nižší ceny. Můžete se vydat do menšího města či venkovské oblasti, kde ubytování, stravování a aktivity budou cenově příznivější, ale které bude vzdálené třeba jen 5 km od většího a luxusního letoviska. Objevování méně turisticky frekventovaných lokalit také přináší autentičtější zážitek a možnost poznat místní kulturu a tradice.

Foto: Freepik

Využijte slevové weby a nabídky

Před plánováním dovolené prozkoumejte slevové weby, které nabízejí výhodné nabídky na ubytování, restaurace, aktivity a další služby. Mnohdy můžete získat atraktivní slevy a speciální nabídky, které vám umožní ušetřit peníze. Nezapomeňte také sledovat nabídky last-minute, které často nabízejí výhodné ceny na neobsazené kapacity.

Plánujte dopředu a sledujte sezónní slevy

Při plánování dovolené mějte na paměti, že časná rezervace na tzv. first minute pro ubytování a letenky může přinést výrazné slevy. Sledujte také sezónní slevy a akce, které nabízejí cestovní kanceláře a provozovatelé turistických atrakcí. Mnohdy je možné získat výhodné nabídky na vstupné, ubytování či pronájem dopravních prostředků.

Sdílejte náklady s ostatními

Pokud cestujete s rodinou, přáteli nebo skupinou lidí, zvažte možnost sdílení nákladů. Společným ubytováním a sdílením dopravy může výrazně snížit náklady na dovolenou. Můžete si například pronajmout na celou dovolenou chalupu nebo apartmán a rozdělit si náklady mezi všechny účastníky.

Buďte flexibilní s termínem cestování

Pokud máte možnost, buďte flexibilní s termínem vaší dovolené, abyste mohli využít i akce tzv. last minute. Zároveň doporučujeme cestovat mimo hlavní sezónu, protože tím můžete snížit ceny za ubytování a letenky. Výhodou cestování mimo sezónu je i fakt, že nebudete muset čelit náporům turistů.

Foto: Freepik

Závěrečné doporučení

Pamatujte si, že úspora peněz na dovolené neznamená nutně, že se musíte vzdát zážitků a radostí z dovolené. S použitím několika jednoduchých strategií a plánování můžete ušetřit peníze a stále si plně užít svou dovolenou.

Důležitým krokem je rozpočet. Před odjezdem si stanovte pevný rozpočet na ubytování, stravování, dopravu a aktivity. Zjistěte si předem přibližné ceny a podle toho se rozhodněte, jaké aktivity si můžete dovolit a na čem můžete ušetřit.

Jedním z největších úspěchů při úspoře peněz na dovolené je připravit si jídlo sami. Využití campingového vařiče nebo piknikových míst vám umožní si připravit chutné a levné jídlo. Navštivte místní trhy a supermarkety a nakupujte potraviny, které si můžete snadno připravit. Připravte si svačiny a obědy na výlety, abyste nemuseli utrácet za restaurace a stánky s rychlým občerstvením.Takže si připravte plány, balte si kufry a vydejte se na dobrodružství plné úspor a zážitků!

Zdroj: NerdWallet.com (odkaz), AmericaSaves.org (odkaz)