Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Základem všeho je espresso. Pro správné espresso musíte mít 7 g kávy správně namleté a pod tlakem 15 barů nechat protéct 5 cl vody o teplotě asi 85 stupňů. Zde už možná vidíte několik problémů. Předně je zapotřebí mít kvalitní zrnkovou kávu a mlýnek na kávu, abyste si vždy mohli namlít čerstvou kávu.

Mlýnek je ale potřeba neustále kalibrovat a příprava tradičního espressa klasickým způsobem může být náročnější i na spotřebiče. Proto také přišeli výrobci kávy s chytrým řešením v podobě kapslí. Základní idea je taková, že v kapsli máte správné množství kvalitní kávy, která je rozprostřená rovnoměrně a také správně stlačena.

Navíc jsou jednotlivé kapsle vakuově chráněné, takže máte každou porci kávy, jako byste si ji zrovna čerstvě namleli. V praxi se tak celý proces přípravy kávy velice usnadnil a zrychlil, protože vezmete jen kapsli, dáte do kávovaru a jediným stisknutím tlačítka máte ihned dobré espresso.

Často ale bývá v otázce kapslí jiný problém. Jde o to, že každý výrobce kávovarů si začal vyrábět své kapsle kompatibilní zejména s jeho kávovarem. Je to naprosto logické a z pohledu obchodu i správné. Časem se tak velikosti kapslí ustálily na třech základních, které můžeme rozdělit do S – Nespresso, M – Caffissimo / Tchibo a L – Dolce Gusto.

Nejde pak jen o tvar kapslí a velikost, ale i o různou metodu propichování. Některé musí kávovar propíchnout nahoře i dole, ale jiné kapsle mají speciální otvor s filtrem ve spodní části a kávovar ji propíchne jen ze shora. Velice často se pak stává to, že lidé si koupí nějaké kapsle v akci a na kávovaru stisknou oblíbené lungo. Problém je, že ty kapsle v akci bývají třeba pro espresso, což je 5 cl. Pokud tam ale nalijete 3 dcl, tak káva nebude dobrá a bude slabá. Je tak zapotřebí skutečně dbát správné velikosti kapslí.

Nyní si podrobně popíšeme celou problematiku týkající se kapslí. Pro účely tohoto článku jsme používali kávovar Catler ES 720 Porto, na který jsme dělali recenzi zde.

Jaká káva je v kapslích?

Na trhu existují základní dva druhy kapslí, a to Arabika a Robusta. U kávy to pak je ale podobné jako u vína. Máte několik zemí, kde se pěstuje a z každé země má káva jinou chuť. Těmi nejznámějšími jsou Etiopie, Nikaragua, Peru či Brazílie. Chuť kávy ovlivní mimo odrůdy a místa i množství slunce, doba pražení, složení půdy a spousty dalších faktorů.

Je pak celkem logické, že jednotlivé druhy kávy se mohou o sebe lišit cenově v závislosti na kvalitě dané kávy. Pro přípravu své kávy ale nemusíte využívat jen čistou Arabiku nebo čistou Robustu. Stále populárnější jsou i směsy těchto odrůd.

Kávové kapsle z Arabiky

Arabika je o mnoho populárnější než robusta, i když mne osobně chutnají oboje. Každý má své. U Arabiky můžete nalézt chuťové tóny čokolády či květin a obsahuje 1,2 – 1,5 % kofeinu. Důvodem popularity Arabiky je určitě větší množství tuku, který je nositelem chutí. Udává se, že Arabika může nabídnouta ž 1500 chutí.

Kávové kapsle z Robusty

Robusta je oproti Arabice o mnoho méně kyselejší a je také více zemitá či dřevnatá. Robusta je pak spíše nahořklá. Robusta nám tak nabídne zhruba polovinu chutí než Arabika, ale zase nabídne až 3x více kofeinu. Pokud pijete kávu na probuzení, možná by Robusta mohla být právě pro vás.

Kávové kapsle se směsí Arabiky a Robusty

Jak již bylo řečeno výše, tak se čím dál častěji prodávají i směsy těchto dvou odrůd. To je populární i mezi baristy, protože Arabika nabídne lahodnou chuť a Robusta zase bohatou a krémovou pěnu. Díky tomu, že je Robusta levnější je i cena těchto kapslí přijatelnější. Vždy je ale důležité dbát pozornost na správném poměru, kde by měla Arabika převažovat.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Kávové kapsle bez kofeinu

S vyšší poptávkou po kapslích ze začínají dělat i kávové kapsle bez kofeinu, které je možné získat nejen z Arabiky, ale také ze směsí Arabiky a Robusty. I když to nění zcela stritkní, tak platí nepsané pravidlo, že kapsle bez kofeinu jsou označeny modrou barvou, abyste si je nespletli s klasickou kávou. Chuťově i z pohledu konzistence by pak měly co nejvíce připomínat klasickou kávu.

Čajové kapsle

Poslední dobou nejsou vyjímkou ani kapsle do kávovaru naplněné nikoliv kávou, ale čajem. Příprava je pak v podstatě stejná a v nabídce nejčastěji bývají příchutě jako ibišek, citron, černý čaj, zelený čaj, earl grey či mátový. Nutno podotknout, že cena u těchto kapslí je vyšší než za kávu. Za mě osobně se prozatím nevyplatí kupovat tyto kapsle, protože příprava čaje není nijak náročná v porovnání s přípravou kávy.

Intenzita kávy

Káva má také různou intenzitu, která je vždy na balení kávy označena. Každý výrobce si ji ale značí po svém. Takže někde máte 1 – 5 kávových zrn a někde zase hodnocení 1 – 12. vždy si ale pozorně přečtěte, jakou intenzitu kávy si kupujete s tím, že silnější káva bude kyselejší a bude mít více kofeinu.

Kolik kávy je v kapslích?

Máme k dispozici několik různých druhů kapslí od různých výrobcí a čistá váha kávy se pak pohybuje od 5 g do 8 g. Museli jsme však kávu z kapsle vytáhnout. Výrobce uvádí většinou váhu kapsle i s obalem. Setkali jsme se tak s tím, že kapsle váží 7 g, ale kávy tam bylo něco málo přes 5 g.

Byla to kapsle pro ristretto, takže se to dá tolerovat, ale pro přípravu espressa by to bylo již nedostačující. Objem kávy v kapslích má totiž zcela logicky zásadní vliv na intenzitu chutí a sílu vašeho espressa. Abychom ale neuváděli dezinformace – je možné připravit lepší espresso z 5 g kávy než ze 7 g. Pokud máte kvalitní kávu namletou jemně a váš kávovar má velký výkon, bude káva z 5 g klidně lepší a chutnější než ze 7 g obyčejné kávy.

Pozornost rozhodně ale musíme věnovat množství kávy s ohledem na to, jaký nápoj si chceme připravit. Pro lungo nebo capuccino potřebujeme větší kapsle s větším obsahem kávy. Když jdu nakupovat kapsle, tak nekoukám jen na cenu, ale i na gramáž. Snažím se hlídat průměr 7 g. Celkem často se stává, že levnější kapsle jsou levnější proto, že je tam kávy méně.

Druhy kapslí

Kapsle Tchibo

Tchibo si vyrábí své vlastní kapsle, které jsou kompatibilní s jejich kávovary nebo systémem Caffitaly. Rozměry těchto kapslí jsou: průměr víčka 45 mm, průměr dna: 32 mm, výška: 26 mm. Tchibo nabízí kávu z různých koutů světa, jako je Brazílie, Indie, Kolumbie i Ekvádor. Ve svém portfoliu si můžete zvolit i různou intenzitu kávy, která je u každého výrobce značená jinak.

Kapsle Dolce Gusto

Kapsle začala vyrábět i společnost Nescafé, které je označuje jako NESCAFÉ Dolce Gusto. Jejich rozměry jsou: průměr víčka 50 mm, průměr dna: 35 mm, výška: 35 mm. Na rozdíl od kapsle Tchibo, které se v kávovaru propíchnou nahoře i dole, tak zde je ve spodní části speciální ventil či filtr a kávovar propíchne kapsle jen z vrchní části.

Kapsle Nespresso

Tyto kapsle jsou nejmenší a zpravidla jsou používány pro přípravu espressa či ristretta. Právě v těchto kapslích můžete občas zaznamenat menší objem kávy, ale je to z toho důvodu, že jsou určeny pro přípravu nápojů o objemu maximálně 5 cl. Rozměry kapslí jsou: průměr víčka 36 mm, průměr dna: 23 mm, výška: 26 mm. Zde musí kávovar propíchnout jak vrchní tak spodní část.

Kompatibilita

Největší problém, který já vnímám, je v kompatibilitě. Mám sice rád malé a silně espresso, ale občas si chci dát i lungo. Nechci taky být do konce života odsouzený k tomu, že budu kupovat jen jeden druh kapslí. Pokud ho u nás v krámě neseženu, tak budu bez kávy. Proto se mi líbí to, co vymyslela společnost Catler.

Nedávno jsme testovali kávovar Catler ES 720 Porto, který je asi první koho napadlo vyrobit univerzální kávovar pro všechny typy kapslí. Protože kávovar vždy ohřeje vodu a pod určitým tlakem ji protlačí přes kapsli. Otázkou ale je mít správný adaptér na kapsle, který ji správně propíchne.

Nemusím ale mít 4 kávovary, protože stačí jeden, který má výměnné adaptéry podle toho, jaký typ kapsle bych chtěl. Navíc Catler nabízí i adaptér pro klasickou mletou kávu. Jako milovník kávy si tak mohu udělat kvalitní espresso tradičním způsobem, a pokud třeba nestíhám, tak si udělat espresso z kapsle.

Závěr

Doufám, že jsem v tomto obsáhlém článku zahrnul vše, co vás zajímá. Nikde na internetu jsem takto souhrnný popis nenašel, a tak jsem považoval za povinnost ho vytvořit. Pokud by vás zajímalo cokoliv ohledně kávy, napište mi to do komentářů a pokusím se odpovědět. Dlouhá léta jsem pracoval jako profesionální barista a mohu říci, že kapsle jsou skvělou variantou pro přípravu lahodného espressa. Dříve si lidé často dělali směsi typu „3 v 1“, ale jejich kvalita byla velice pochybná a jako barista je doporučit nemohu. Jiná situace ale je v případě kapslí, protože zde máte vakuově chráněnou namletou porci kávy, která vytvoří dobré espresso.

Zdroj: HomeGrounds.co (odkaz), uživatelská zkušenost Žádný Špeky