Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Káva je jedním z nejpopulárnějších nápojů vůbec, a proto není divu, že se její chuť rozšířila i do sladkostí a dezertů. Vzpomeňme například na italské tiramisu nebo naše vánoční kávová zrna. Já kávu miluji, ale v případě kávových zrn mi vždy vadilo, že jsou suchá a „cpavá“. Navíc zde chuť kávy nebyla dostatečně výrazná.
Rozhodl jsem se proto vymyslet si vlastní recept na kávová zrna. Základní předpoklady byly, aby zrna byla měkká, vláčná a celé recept netrval déle jak pět minut. Volba tak padla na moje oblíbené ovesné vločky, které jsou nejenom zdravé, ale také jsou lehce stravitelné. Pro mě je zkrátka cukroví, kde jsou hory másla a cukru společně s bílou mouko velice špatěn stravitelné a dost po tom pálí žáha.
Zde se vám to stát nemůže. Jako pojidlo do tohoto těsta se pak přímo nabízí tvaroh. Následně jsem chtěl podpořit to kávové aroma, takže jsem mimo porce mleté kávy přidal i jedno espresso, které se vsáklo právě do těch vloček. Tím jsem docílil lepší chuti i konzistence. Recept je přitom levný a skutečně je do pěti minut hotový. Za mě je to ideál pro ty, kteří milují kávu nebo nemají čas na dlouhé pečení.
Zdroj: Žádný Špeky
Nepečená kávová zrna
15
porcí5
157
kcalSuroviny
200 g ovesných vloček
1 PL mleté kávy
2 PL kakaa
1 tvaroh
2 PL medu
čokoláda na polití
espresso
Postup
Ovesné vločky si umeleme na jemno. Přidáme mletou kávu a kakao a promícháme. Následně přilejeme espresso a opět zamícháme.
Na závěr přidáme med a tvaroh a vypracujeme hladké těsto.
Z těsta vyválíme váleček a nožem naznačíme lehký zářez, aby naše dobrota vypadala jako kávové zrno.
V hrnku si rozpustíme čokoládu na vaření - já k ní přidávám trochu másla a rumu. Kávová zrna pak do této polevy celá namočíme. Po zaschnutí můžeme konzumovat.