Foto: Freepik

Ale focení zrcadlovkou to není jen o tom umět to nastavit. Jde také o to, že zrcadlovka, včetně všech dalších objektivů, váží mnoho kilo a zabere jeden samostatný batoh. Těžko pak chcete tahat na výletě dva batohy, abyste měli i místo pro svačinu. Vím, že to fotografové nebudou slyšet rádi, ale zrcadlovky čím dál více vycházejí ze scény.

Důvodem je možná to, že v kvalita fotoaparátů v mobilních telefonech neustále roste. Stejně tak ale roste i umělá inteligence a software, který tyto fotoaparáty doprovází. Tato technologie pak fotky případně ještě doupraví, aby to bylo vše dokonalé. Každopádně jsme se rozhodli připravit několik tipů a triků na to, jak můžete se svým mobilním telefonem pořizovat stejně kvalitní fotografie, jako například ze zrcadlovky.

Co se nejlépe fotí?

Je to možná až paradox, ale většina turistů fotí největší dominantu v daném městě. V Praze tak každý fotí Pražský hrad nebo Karlův most. Důležité je ale všímat si právě maličkostí nebo zapadlých uliček. Nebo je zajímavé vyfotit například Pražský hrad, ale mít ho jen v pozadí. Před něj dejte nějaký předmět, například svůj batoh, a prstem na mobilu klikněte na ten batoh.

Mobil zaostří na objekt v popředí a Pražský hrad bude umělecky rozostřen. Občas se vám poštěstí vyfotit například letící ptáka s Pražský hradem nebo tak něco. Naštěstí nefotíte na starý kinofilm, takže nemusíte šetřit místem. Prostě zkoušejte různé úhly a různé vzdálenosti od objektu.

Foto: Freepik

Jak fotit bez lidí?

Některé mobilní telefony umožňují fotit na tzv. dlouhou expozici. To znamená, že fotoaparát dlouho snímá scénu. Občas se nastavení expozice skrývá v režimu „noc“ nebo v režimu „pro“. Právě tento režim je ideální pro focení scény s množstvím lidí. Když totiž vyfotíte scénu s dlouhou expozicí, tak budete mít statické objekty, jako jsou domy, naprosto ostré, ale místo lidí budete mít rozmazané umělecké čáry. Nezapomeňte ale vždy použít stativ. Zajímavé scény vzniknout i při nočním focení silnice na dlouhou expozici. Trochu to vypadá, jako cyberpunk.

Jen mobil nestačí

Někdy samozřejmě stačí pouze mobilní telefon. V některých případech to ale rozhodně nestačí. Řeč je například o focení na dlouhou expozici, viz kapitola výše. Některé stativy jsou malé a skladné. Jiné jsou zase velké a kvalitnější. Záleží jen na vás, který máte a který chcete s sebou vzít. Dále doporučuji mít také hadříček na čištění brýlí. Tím si můžete vyčistit čočku fotoaparátu. Ta může být pořádně špinavá, protože mobilní telefon máte v kapse. Taková špinavá čočka vám může zkazit cleý záběr.

Pár rad na závěr

Ze svých zkušeností musím uznat, že největším problémem je světlo. Potřebujete mít sovu kompozici dobře nasvícenou, ale světlo nesmí jít proti fotoaparátu. Pokud bude světlo proti, tak budete mít tmavé obličeje. Dále si dejte pozor na uřiznuté hlavy nebo nohy. Občas stačí popojít dva kroky stranou nebo zvednou mobilní telefon výš.

Zároveň si dejte pozor, aby na fotce nebyl váš stín. To je také poměrně častý rušivý element. Rozhodně byste se měli pokusit zastihnout ve své fotografii kouzlo místa. Jinými slovy by diváka mělo zaujmout přesně to, co vás, když jste tam byli. Není od věci v té dnešní rychlosti se pozastavit a zapřemýšlet nad krásnou kompozicí. Inspiraci najdete všude – v lese, na louce i ve městě.

Zdroj: iDnes.cz (odkaz)