Jsme povinni zjistit, zda jste starší 18 let.

Foto: Freepik

Kdo, s kým, proč

Tuto hru s papírky znají asi všichni ze středních škol, protože člověk se jí mohl věnovat i o přestávce. Není k tomu potřeba nic jiného než několik listů papíru (není nutné trhat stránku ze sešitu jako za starých časů) a propiska. Nejprve si stanovíme pořadí slov, která se budou psát, a sice ideální je pořadí přídavné jméno, podstatné jméno, jak se něco dělo, s kým/s čím a proč. Každý pak na začátek papírku napíše nějaké přídavné jméno, papírek svrchu přehne tak, aby slovo nebylo vidět, načež papírek pošle sousedovi vedle.

Sám také papírek odvedle obdrží a napíše podstatné jméno. Takto se postupuje, až se dojde k závěrečné otázce, naposled se papírek pošle a dotyčný přečte celý příběh. Málokdy vyjde něco smysluplného, ale o tom tato hra vlastně je.

Foto: Unsplash

Poker

Někteří z nás si možná představí lidi v oblecích, jak sedí u stolu a celé scéna je velmi vážná. Nicméně poker je hlavně společenská hra, výborná k povzbuzení sociálních interakcí a také zapojení mozku. I díky tomu popularita pokeru stále roste, a to zejména toho online, neboť počítač a mobil dneska už má každý, stejně tak dobé připojení. K oblíbenosti této hry přispívá také to, že poker je zábavnou aktivitou, jež je rozšířená po celém světě, nabízí ji online mnoho společností a je snadno dostupná. A to je také jeden z důvodů, proč je vhodná na jakoukoliv párty, protože základní princip známe všichni nebo si pravidla snadno vyhledáme.

Alager

Když už má člověk po ruce karty, může se uchýlit k mnoha hrám, jež jsme hráli jako děti nebo později na střední škole. Máme na mysli třeba Žolíka nebo populární Prší, nicméně proč nevyzkoušet něco nového, a sice Alager. Ten není v Česku tolik známý, princip však je celkem snadný. Hraje se s jedním běžným balíčkem o 52 kartách. Každému se rozdá trojice karet, trojice se pak dá také na stůl lícem vzhůru. Karty na stole nesmí mít stejnou hodnotu a cílem je získat karty o co nejvyšší hodnotě, ale pouze v rámci jedné barvy.

Hráči si tedy ve směru hodinových ručiček od rozdávajícího mění karty. Mohou si vyměnit jednu až tři z balíčku nebo z karet na stole. Měnit si karty ale nikdo nemusí, a když všichni hráči za sebou řeknou „dál“ a vzdají se výměny, kolo končí. Poté se na stůl umístí další karty. Hra končí v momentě, kdy jeden z hráčů má pocit, že má dostatečně vysokou kombinaci v ruce, aby vyhrál. Zbylí hráči mohou ještě provést jednu výměnu, pak se však pokládají karty na stůl. Hráč s nejnižším součtem obdrží trestný bod.

A co se týče názvu, Alager zvolá hráč, který získá eso, krále i královnu stejné barvy. Díky tomu si může odepsat trestný bod.

Foto: Unsplash

Medúza

Po náročnějším vysvětlování tady máme tuto ztřeštěnou hru, ke které je třeba jenom stůl. Hráči položí hlavu na stůl. Někdo z nich hlasitě napočítá do tří, pak všichni hlavy zvednou a na někoho u stolu se podívají. Když se dva hráči dívají jeden na druhého, vypadávají, jelikož na základě báji o Medúse zkamení. Hraje se, dokud nevypadnou všichni hráči nebo nezůstane jeden vítěz, neboť záleží na tom, zda je sudý či lichý počet hráčů.

Zmrzlík

I na tuto hru si někteří z nás pamatují z dětství, nicméně její varianta je velmi populární na amerických večírcích. Američané se nám někdy mohou jevit arogantně, leč bavit na večírcích se rozhodně umí. Princip spočívá v tom, že po příchodu všech hostů se určí jeden člověk, který bude Zmrzlík. Poté se všichni věnují večírku úplně normálně, ovšem kdykoliv Zmrzlík ztuhne v pohybu, ostatní musí v rámci hry také. Ten, kdo zamrzne poslední, vypadává, přičemž vítěz je znám na konci večírku.

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.