Foto: Freepik

Riziko pro zdraví jater

V posledním desetiletí se stravovací návyky vyvíjejí směrem ke sladším a tučnějším potravinám. Během letních měsíců se tento trend ještě zesiluje, což vede k vyššímu kalorickému příjmu a následně ke zvýšenému riziku obezity, diabetu 2. typu, metabolického syndromu a ztukovatění jater. Grilovací menu často obsahuje kupované omáčky, marinády, pečivo a tučné maso, což přispívá k těmto zdravotním problémům.

Praktický lékař MUDr. Michal Lazák varuje: „Nadměrná konzumace červeného masa je spojována nejen se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku, ale také s vyšším rizikem rakoviny jater a chronických jaterních onemocnění, jako je nealkoholová tuková choroba jater.“ Navíc grilování na otevřeném ohni může vést k tvorbě škodlivých chemických látek.

Foto: Freepik

Pití alkoholu a jeho vliv na játra

Alkoholické i nealkoholické nápoje mohou být pro játra škodlivé. Alkohol zvyšuje riziko až 200 různých typů onemocnění a je nejčastější příčinou onemocnění jater. Po několika dnech intenzivního pití může dojít k tzv. steatóze neboli ztukovatění jater. Alkohol je také vysoce kalorický, což svádí nejen k dalšímu pití, ale i k přejídání.

„Ani oblíbené nealkoholické nápoje plné sacharidů nemají na játra příznivý vliv. Nadměrná konzumace vede k obezitě, hromadění podkožního tuku, zvyšuje tvorbu viscerálního tuku a ukládání tuku v játrech,“ dodává MUDr. Lazák.

Jak se chránit během letních večírků

Játra filtrují všechny látky, které přijímáme, a nezdravé potraviny a nápoje mohou představovat velkou zátěž. Abychom chránili své zdraví, doporučuje se:

  • Středomořská dieta: Základem je dostatek čerstvé zeleniny, vlákniny, kvalitních tuků, libového masa a ryb. Tento typ stravy obsahuje minimální podíl průmyslově zpracovaných látek.
  • Zdravé grilování: Místo grilované krkovice naložené v oleji a doplněné kupovaným dresinkem a bílým pečivem, zvolte raději rybu nebo drůbeží maso marinované v citronové šťávě a bylinkách a doplněné čerstvým zeleninovým salátem.
  • Mírné pití alkoholu: Ideální je se alkoholu zcela vyhnout nebo alespoň dodržovat doporučené množství. Za bezpečné se považuje 30 g čistého alkoholu denně, což odpovídá například 2 malým pivům, 2 dcl vína nebo 2 malým skleničkám lihovin. Toto množství je nižší u žen než u mužů.
  • Podpora jater: Při poškození jater je vhodné konzultovat s lékařem nebo lékárníkem vhodné doplňky stravy, které mohou pomoci obnovit a regenerovat jaterní buňky.

Chraňte svá játra a zdraví během letních měsíců tím, že se budete vyhýbat nezdravým jídlům a nadměrnému pití alkoholu. Věnujte pozornost svému jídelníčku a životnímu stylu, abyste si mohli užívat léto naplno a bez zdravotních komplikací.

Zdroj: tisková zpráva Essentiale, mayoclinic.org (odkaz), ncbi.nlm.nih.gov (odkaz)