Foto: Freepik

Ve splitské čtvrti Sučidar jsou turisté často svědky útoků těchto ptáků. Jedna z místních obyvatelek popsala pro deník Večernji list situaci, kdy její otec čelil útoku dvou vran: “Nalétávaly na něj a hlasitě krákaly. Později napadly i muže procházejícího naší ulicí. Mně a mé kamarádce se to stalo při procházce s deštníky.” Tyto incidenty mohou návštěvníkům připadat jako scény z Hitchcockova filmu “Ptáci”, což přispívá k nepříjemným zážitkům z jejich pobytu ve městě.

Záhřeb, hlavní město Chorvatska, se s podobnými problémy potýká zejména v čtvrti Knežija. Jeden z místních obyvatel popsal své zkušenosti: “Šel jsem ráno se psem. Nalétávaly na mě a skoro se dotýkaly mé hlavy. Bylo to velmi nepříjemné.” Takové situace mohou turisty odradit od návštěvy této části města.

Foto: Freepik

Ornitologové odhadují, že v Záhřebu žije přibližně 800 párů vran šedých, které se živí převážně odpadky. Nejagresivnější a nejhlučnější jsou v období od května do června, kdy pečují o své mláďata. Ornitoložka Iva Šostaričová doporučuje turistům, jak se v případě útoku chovat: “Je důležité zachovat klid, pokračovat svým směrem a v poklidu se vzdalovat. Pokud začne vrána nalétávat, mávněte rukama nad hlavou a podržte si nad ní třeba tašku nebo deštník.”

Problémy s agresivními ptáky nejsou omezeny jen na Chorvatsko. V Českých Budějovicích se turisté často setkávají s havrany v parku Na Sadech, kde jich každoročně hnízdí desítky párů. Hluk způsobený havrany a jejich nájezdy na okolní úrodu představují pro místní obyvatele a zemědělce značné nepříjemnosti. Havran je chráněný druh, což znamená, že jeho odstřel je zakázán a náhrada škod způsobených těmito ptáky není možná.

Pro turisty plánující návštěvu těchto oblastí je důležité být informován a připraven na případná setkání s těmito ptáky. I přes tyto nepříjemnosti zůstávají Split a Záhřeb atraktivními destinacemi s mnoha kulturními a historickými památkami, které stojí za to vidět.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)