Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Historie hradu

Hrad Rotštejn byl založen kolem roku 1250 šlechtici z rodu Markwarticů. Původní stavba byla částečně zděná a částečně vtesaná do čtyř pískovcových skal. Po požáru v letech 1272-1275 byly dřevěné části nahrazeny hrázděnými stavbami.

V roce 1318 byl hrad dobyt a vypálen, ale následně přestavěn dle tehdejší německé módy. V roce 1360 získal Ješek z Rotštejna povolení od Karla IV. pořádat v Klokočí týdenní trhy, čímž zvýšil význam hradu a jeho okolí. Hrad opustili jeho obyvatelé v polovině 16. století, kdy začal postupně chátrat vlivem přírodních podmínek.

Romantická atmosféra a programy pro návštěvníky

Hrad Rotštejn je známý svou milou a romantickou atmosférou, která vás pohltí hned při vstupu. Pravidelně se zde konají různé akce, které oživují historii a poskytují zábavu pro všechny věkové kategorie. Návštěvníci si mohou vychutnat klasické i zpívané výklady, které vás provedou historií hradu a jeho okolí.

Jedinečný rozhled z hradu vám poskytne úchvatný pohled na celý Český ráj a dominantní Trosky. Tento výhled je ideální pro milovníky přírody a fotografování. Navíc, díky své malebnosti, se hrad Rotštejn objevil i ve filmech, například v pohádce “S čerty nejsou žerty”.

Zábava pro děti

Hrad Rotštejn nabízí programy pro děti, které je zabaví a zároveň vzdělají. Děti zde musí plnit různé úkoly, což je pro ně velkým dobrodružstvím. V hradní kuchyni se pak učí poznávat různé bylinky, které byly dříve součástí každé kuchyně. Tato interaktivní zkušenost je skvělým způsobem, jak děti seznámit s historií a přírodními krásami.

Připravované akce

Některé z nadcházejících akcí na hradě Rotštejn zahrnují:

  • Dny svaté Markéty (7.7. – 11.8.2024): Tradiční oslavy s historickými ukázkami a aktivitami.
  • Den pro život bez lepku (27.7. a 10.8.2024): Akce zaměřená na zdravý životní styl a bezlepkovou stravu.
  • Čarování s Nitkou (12.8. – 6.9.2024): Kreativní dílny a pohádkové aktivity pro děti.
  • XXVII. Šermířské loučení s létem (24.-25.8.2024): Ukázky šermířského umění a historické rekonstrukce.
  • Pohádková noc na hradě (7.9.2024): Magická noc plná pohádkových postav a příběhů.
  • Veselé hradní koledování (24.12.2024): Vánoční koledy a slavnostní atmosféra na hradě.

Praktické informace

Rotštejn se nachází na okraji přírodní rezervace Klokočské skály, což z něj činí ideální místo pro celodenní výlet. Hrad je snadno dostupný pěšky po značených turistických stezkách. V okolí se nachází také několik restaurací a ubytovacích zařízení, které zajišťují komfort pro návštěvníky.

Hrad Rotštejn je místem, kde historie ožívá a kde si každý člen rodiny najde něco pro sebe. Přijďte a objevte krásy Českého ráje z pohledu středověkého hradu, užijte si nádherný rozhled a ponořte se do bohaté historie tohoto jedinečného místa. Doporučujeme tento výlet všem, kteří hledají kombinaci historie, přírody a zábavy.

Pár věcí závěrem a doporučení pro turisty

Hrad Rotštejn je nejen fascinujícím historickým místem, ale i příkladem péče a úsilí dobrovolníků, kteří ho udržují. Hrad nemá žádné stálé zaměstnance; o jeho údržbu se starají dobrovolníci z nejstaršího spolku v Libereckém kraji – Ochrana Klokočských skal. Tento spolek, který letos oslavil 36 let od svého založení, se stará nejen o hrad, ale i o okolní přírodu, studánky, turistické stezky a 15 drobných sakrálních památek v okolí. Díky nim se Klokočské skály neztrácejí pod hromadami odpadků a jsou přístupné i lidem se sníženou schopností orientace díky unikátní Tiché stezce.

Každý návštěvník hradu Rotštejn může očekávat trochu jiný výklad, protože se průvodci na hradě střídají. Občas se stane, že výklad je zpívaný, pokud má službu kytarista nebo jinak hudebně nadaný dobrovolník. Návštěvníci jsou vítáni, aby se sami zapojili a zpívali s průvodci. Je důležité si uvědomit, že návštěva hradu vyžaduje čas a trpělivost. Prohlídky, hry a vyprávění pohádek nejsou uspěchané aktivity, a hodina je ideální doba, kterou by si měli návštěvníci vyhradit na prohlídku. Na hradě se nespěchá, a to je třeba mít na paměti.

Hrad Rotštejn se také pyšní speciálními programy pro děti, které jsou zábavné a vzdělávací, ale vyžadují trpělivost a čas. Děti se zde mohou dozvědět o bylinkách, historických receptech a účastnit se různých interaktivních aktivit. Dvakrát za léto se konají Dny pro život bez lepku, které jsou oblíbené mezi návštěvníky s celiakií. Tyto akce byly zavedeny na jejich přání, aby i oni mohli plnohodnotně cestovat a užívat si svůj volný čas. Je důležité být ohleduplný k ostatním návštěvníkům, protože třetina návštěvníků tvoří osoby se sníženou schopností orientace, pro které jsou k dispozici speciální haptické prohlídky a výklady v Českém znakovém jazyce.

Turistické stezky v okolí hradu nejsou vhodné pro kočárky, kola ani dětská odrážedla kvůli úzkým skalním schodům a exponovaným místům. Je důležité se pohybovat pouze po značených trasách, aby se předešlo úrazům a respektovaly se přírodní podmínky rezervace. Rotštejn je místem, kde se historie snoubí s přírodou, a každý návštěvník by měl být ohleduplný k tomuto jedinečnému prostředí. Přijďte a užijte si krásy Českého ráje, ale nezapomeňte na bezpečnost a respekt k přírodě i ostatním návštěvníkům.

Zdroj: Hrad.Rotstejn.info (odkaz), osobní návštěva hradu