Foto: Pexels.com

Asi dobře víte, že je zvětšení prsů poměrně rozšířeným zákrokem. Aby také ne. Pěkná a většinou i větší prsa jsou stále považována za symbol ženskosti. A ve společnosti, kde je na fyzickou atraktivitu kladen velký důraz, mají ženy často pocit, že jejich poprsí není právě dokonalé a obvykle se s tím nehodlají smířit. Stále více žen proto podstupuje nejrůznější zákroky. Zákroky, které však nemusí být vždy zcela bez rizika.

Hodláte podstoupit zvětšení poprsí? Obáváte se možných komplikací? Poradíme vám, co s tím.

Zvětšení prsů neboli augmentace

Zvětšení prsou, odborně nazývané augmentace, je chirurgický zákrok, při kterém se do prsou vkládají implantáty kvůli zvětšení objemu a zlepšení jejich tvaru. Tento zákrok je v posledních letech velmi populární, k čemuž samozřejmě přispěl neustálý pokrok v medicíně a stále další a další inovace v oblasti estetické chirurgie. Moderní implantáty totiž poskytují ňadrům přirozený vzhled. Jsou k dispozici v různých velikostech a tvarech, což umožňuje přizpůsobit zákrok konkrétním potřebám a přáním každé ženy.

Silikon nebo fyziologický roztok?

Mít největší prsa na světě, to asi nechcete. Nějaké to zvětšení by vám však možná přišlo vhod. Pokud je to tak, měla byste vědět, že existují dva hlavní typy implantátů běžně používaných při augmentaci prsou: silikonové a fyziologické.

  • Silikonové implantáty jsou plněny silikonovým gelem, který napodobuje přirozenou tkáň prsou a poskytuje jim realistický vzhled i normální pocit na dotek.
  • Fyziologické implantáty jsou plněny fyziologickým roztokem, což je v podstatě sterilní slaná voda. Tyto implantáty mohou být naplněny po vložení do prsu, což umožňuje menší řez a snížení rizika viditelných jizev.

Jak je to s riziky?

Přestože je augmentace prsou obecně považována za bezpečný zákrok, mohou s ní být spojena určitá rizika. A je dobré to vědět. Občas zkrátka dochází ke komplikacím, k nimž patří vznik infekce, krvácení, tvorba jizev, následná asymetrie prsou a někdy i poškození implantátů. Některé ženy mohou také pociťovat bolest nebo jistý diskomfort, což může trvat i několik týdnů po operaci. Další potenciální komplikací je kapsulární kontraktura, kdy se kolem implantátu vytvoří tvrdá kapsula z tkáně, což může způsobit deformaci prsou a rovněž bolest. Naštěstí jde o ojedinělé případy, které lze navíc vyřešit. A co prevence? Jistě, ta je vždy nejlepší.

Veškerá tato rizika lze úspěšně eliminovat. Že nevíte jak? Hned se na to podíváme.

Když “pod nůž”, tak na špičkové klinice!

Ženy prý “chodí pod nůž” hlavně kvůli souměrnosti. Týká se to jejich poprsí, ale i dalších částí těla. Jedním z nejdůležitějších kroků při snižování rizik spojených s augmentací prsou je výběr správné kliniky. Renomovaná klinika se skvělou reputací, na které pracuje tým šikovných chirurgů. To je přesně to, co potřebujete, abyste pravděpodobnost komplikací snížila na minimum. Při výběru kliniky by měly ženy dbát na několik klíčových faktorů:

  • Odbornost a zkušenosti chirurgů
  • Vybavení a čistota operačního prostředí
  • Používané technologie a kvalitní materiály
  • Reference a recenze ostatních pacientů

Zkušený chirurg je k nezaplacení

Chcete, aby operace vašeho poprsí dopadla co nejlépe? Pak si pamatujte, že chirurg, který vás dostane do rukou, by měl být dostatečně zkušený. Důležité je, aby měl za sebou řadu úspěšně provedených operací a aby se mohl pochlubit pozitivními recenzemi od svých pacientek. Špičkový chirurg by se měl také neustále vzdělávat a sledovat nejnovější trendy ve svém oboru. Víte o někom takovém? Ne? Snažte se ho najít. Zkušený chirurg je k nezaplacení!

Pozor na hygienu!

Bojíte se, že na velká prsa budete složitě shánět vyhovující a navíc i hezkou podprsenku? Obáváte se zbytečně – možností je více než dost. Nejdřív se ale soustřeďte na něco jiného. Na hygienu! Kvalitní klinika by měla mít k dispozici moderní a sterilní operační sály, které splňují nejpřísnější hygienické normy. Vysoká úroveň hygieny je zásadní pro prevenci infekcí a dalších komplikací. Až budete vybírat kliniku, na které zákrok podstoupíte, chtějte všechno předem vidět.

Technologie a materiály

Renomované kliniky používají pouze certifikované a kvalitní implantáty, které prošly přísnými testy a mají dlouhou životnost. Implantáty by měly být vyrobeny z bezpečných materiálů, které minimalizují riziko alergických reakcí a dalších zdravotních problémů. Klinika by měla také nabízet možnost konzultace, během které pacientka obdrží podrobné informace o dostupných typech implantátů a o jejich vlastnostech. Pokud vám nedají dostatek informací, běžte jinam!

Před a po zákroku

Důkladná příprava na operaci a odpovídající následná péče. To jsou věci, bez nichž se zvětšení poprsí, má-li dopadnout na výbornou, určitě neobejde. Rozhodně byste měla dodržovat veškeré pokyny svého chirurga, jako je například doporučení vysadit některé léky nebo nařízení dodržovat specifickou dietu, pokud je to nutné. Po operaci je samozřejmě důležité sledovat stav vašeho poprsí a dodržovat doporučení lékaře ohledně péče o jizvy.

Některé klíčové kroky při přípravě na operaci:

  • Vysazení léků ředících krev
  • Dodržování specifické diety
  • Vyhýbání se tabáku a alkoholu

Klíčové kroky při následné péči:

  • Dodržování pokynů lékaře
  • Pravidelné kontroly u chirurga
  • Péče o jizvy a správné nošení podpůrné podprsenky

Mít větší prsa je snem mnoha žen. Toužíte po nich také? Můžete je mít. Ale buďte opatrná! Zákrok občas přináší určitá rizika. Rizika, která však výběrem vhodné kliniky můžete snížit na minimum. Tak na to myslete včas!