Foto: Freepik

Nutriční složení kuřecího masa

Kuřecí maso je výborným zdrojem bílkovin, které jsou pro tělo nezbytné. Bez dostatečného příjmu bílkovin bychom nemohli obnovovat a budovat svalovou hmotu, což je zvláště důležité pro aktivní lidi, sportovce nebo ty, kdo se snaží zlepšit svou fyzickou kondici. Například 100 gramů kuřecích prsou obsahuje okolo 31 gramů bílkovin, což představuje přibližně polovinu denní doporučené dávky pro dospělého člověka.

Kromě bílkovin kuřecí maso obsahuje řadu dalších důležitých živin, včetně vitamínů skupiny B (niacin, vitamín B6, B12), které jsou nezbytné pro správný metabolismus a tvorbu energie. Selen, stopový prvek přítomný v kuřecím mase, je pak důležitý pro správnou funkci imunitního systému a štítné žlázy.

Výhody pro zdraví

Díky nízkému obsahu tuku a vysokému obsahu bílkovin je kuřecí maso ideální volbou pro ty, kteří chtějí snížit svou tělesnou hmotnost. Bílkoviny totiž pomáhají zvýšit pocit sytosti a zabraňují přejídání. Některé výzkumy navíc ukazují, že zvýšený příjem bílkovin podporuje růst svalů a pomáhá udržovat štíhlou tělesnou hmotu.

Dalším přínosem je vliv na zdraví kostí. Bílkoviny obsažené v kuřecím mase totiž zajišťují lepší metabolismus vápníku, což je klíčové pro udržení pevných a zdravých kostí. Pravidelná konzumace kuřecího masa tak může přispět k prevenci osteoporózy, což ocení především starší lidé nebo ti, kteří mají vyšší riziko oslabení kostí.

Na co si dát pozor?

Ačkoli je kuřecí maso zdravé, je důležité věnovat pozornost způsobu jeho přípravy. Například smažené kuře, často obalované ve strouhance nebo těstíčku, obsahuje mnohem více tuků a kalorií, což může vést k nárůstu hmotnosti. Kromě toho zpracované kuřecí výrobky, jako jsou kuřecí nugety nebo lunchmeaty, mohou obsahovat vysoké množství sodíku a konzervačních látek, které negativně ovlivňují zdraví srdce a cév.

Výzkumy ukazují, že nadměrná konzumace zpracovaného masa může zvyšovat riziko srdečních onemocnění, cukrovky a některých typů rakoviny. Proto je důležité vybírat nezpracované kuřecí maso a připravovat ho zdravými způsoby.

Zdravé způsoby přípravy

Pokud chcete z kuřecího masa vytěžit maximum, je důležité volit správné metody přípravy. Grilování a pečení jsou jedny z nejlepších způsobů, jak zachovat výživové hodnoty kuřecího masa. Vyhněte se nadměrnému používání oleje nebo smažení v hlubokém tuku, které zvyšuje kalorickou hodnotu pokrmu.

Grilované kuře s přídavkem zeleniny je skvělou volbou pro rychlou a zdravou večeři, zatímco pečené kuře může sloužit jako výborný zdroj bílkovin s nízkým obsahem tuku. Vaření v páře je další možností, jak připravit kuřecí maso bez ztráty živin a zbytečného přidání tuku.

Shrnutí

Kuřecí maso je výborným zdrojem bílkovin a mnoha dalších důležitých živin, které jsou nezbytné pro zdraví svalů, kostí a metabolismu. Správně připravené kuřecí maso může být skvělým doplňkem vyvážené stravy a pomoci vám dosáhnout vašich zdravotních cílů.

Klíčem k úspěchu je však volba správného způsobu přípravy. Vyhněte se zpracovaným a smaženým produktům, které jsou plné přidaných tuků a konzervačních látek. Místo toho sáhněte po pečeném nebo grilovaném kuřeti, které vám dodá potřebné živiny bez zbytečných kalorií.

Zařazení kuřecího masa do vašeho jídelníčku vám může pomoci udržet zdravou hmotnost, posílit kosti a svaly a podpořit celkovou vitalitu.

Zdroje: USDA Nutritional Database, PubMed Study on Protein and Satiety, NCBI Study on Selenium, PMC Study on Vitamin B, PubMed Research on Protein and Weight Loss, NCBI Research on Chicken Consumption