Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Pravá čínská kuchyně je bohatá na autentické ingredience, které vytvářejí neodolatelné chutě. Ovšem přiznejme si, pro mnoho lidí jsou exotické suroviny jako rýžové víno, ústřicová omáčka nebo bambusové výhonky hůře dostupné, a pokud je seženete, často zůstanou v lednici nevyužité. A právě proto v českých domácnostech vznikla geniální alternativa – česká verze “čínského” jídla.
Tato verze čínské kuchyně vychází z dostupných surovin, které máte běžně po ruce, a přitom si zachovává bohatou chuť. Namísto nákladných ingrediencí stačí kuřecí nebo vepřové maso, zelenina a sójová omáčka, což je dostupné v každém obchodě. Česká varianta číny je zjednodušená a přizpůsobená tak, aby i bez exotických omáček a vína byla chutná a uspokojivá.
Nejen že tato “česká čína” může chutnat podobně jako originální kung-pao, v mnoha případech dokonce lépe, protože její příprava je rychlá, dostupná a přitom bohatá na chuťové variace. Lidé nemusí utrácet za speciální ingredience, které použijí jen jednou – stačí použít to, co mají v kuchyni. Ať už jde o obyčejnou sójovou omáčku nebo trochu pálivého koření, česká verze číny dokáže přinést skvělý zážitek i bez drahých surovin.
Výsledkem je jídlo, které je nejen chutné a syté, ale také snadno připravitelné. Česká čína se tak stává skvělou volbou pro rychlou a chutnou večeři, kdy chcete okusit exotiku, ale bez komplikací a zbytečných výdajů.
Zdroj: autorský text Žádný Špeky
Česká čína
4
15
minut81
kcalSuroviny
0,75 kg kuřecích prsou
1/2 hlávky pekingského zelí
3 mrkve
2 cibule
3 PL sójové omáčky
2 papriky
1 PL škrobu
0,5 l vody
1 ČL chilli pasty
1/2 pórku
1 ČL česnekové pasty
Postup
Do rozpálené wok pánve dáme na nudličky nakrájené kuřecí maso, které osolíme a opepříme.
Když je maso opečené, tak si ho dáme stranou.
Do pánve dáme trochu oleje, na půl kolečka nakrájenou cibuli a na jemné nudličky nakrájenou mrkev.
Když zelenina trochu změkne, tak přidáme na nudličky nakrájenou papriku. Chceme ji nechat lehce na zkus.
Teď přidáme chilli pastu, česnekovou pastu, na půl kolečka nakrájený pórek a nakrouhané zelí. Vrátíme zpět maso a vlijeme sójovou omáčku spolu s worcesterovou omáčkou.
V půl litru vody rozmícháme škrob a zalijeme. Necháme ještě cca 3 minuty probublávat, aby se škrob rozpustil a můžeme podávat.