Foto: Pixabay

I když je zdravá strava základ, není příliš doporučováno se nějak omezovat nebo stresovat při vašich těhotenských chutích. Zkrátka byste se neměly do ničeho nutit, ale zároveň si něco vyčítat. Dejte si však velký pozor na přejídání, které škodí komukoliv.

Zvýšenou pozornost byste si však měly dát na vyšší konzumaci cukru, a to kvůli riziku těhotenské cukrovky nebo třeba nevolnostem. Zjednodušeně řečeno stačí dodržovat níže uvedené zásady:

  • Jíst pouze kvalitní a čerstvé potraviny a vynechat vše nezdravé včetně fastfoodu

  • Vynechat potraviny s tzv. rychlými cukry

  • Zbytečně nesladit a nepít přeslazené nápoje

  • Vždy preferujte celozrnné pečivo před tím z bílé mouky

  • Raději se na druhou stranu vyhněte i potravinám prodiabetiky

  • Omezte uzeniny

  • Jezte pravidelně

  • Věnujte pozornost bílkovinám a vitaminům

Obecně pak platí, že by se těhotné ženy měly zaměřit na ryby a měly by si je dopřát alespoň jednou týdně. Jejich omega-3 mastné kyseliny totiž působí blahodárně na vývoj a zdravý růst vašeho miminka a zároveň snižují riziko předčasného porodu.

Ne každá ryba je však dobrá. Pozor si dejte zejména na ty s vyšším obsahem rtuti, jako je tuňák, žralok, makrela, candát, mečoun nebo štika. A zcela zapomeňte na syrové ryby třeba v sushi. Další kapitolou jsou pak sýry. Ty jsou více méně v pořádku, ale pozor si dejte na plísňové sýry, ze kterých se může uvolňovat mykotoxin.

Dle odborníků je také doporučeno omezit pití kávy na max. 200mg denně a samozřejmě i dalších kofeinových výrobků, jako je Coca-cola nebo čaj. Naproti tomu je doporučené konzumovat čaj rooibos, šípek, kopřiva či maliník.

Poslední kategorií jsou výživové doplňky a vitaminy. Je vždy pro každé tělo lepší přijímat vitaminy v přirozené bohaté stravě než pomocí doplňků stravy. Pokud chcete v těhotenství užívat nějaký doplněk stravy, raději se poraďte nejdříve se svým gynekologem. Obecně však platí:

  • Multivitamin: při nevolnostech

  • Hořčík: u předčasných kontrakcí

  • Železo: především při nízké konzumaci masa

  • Jód a omega-3 mastné kyseliny: při nedostatku ryb

  • Kyselina listová: místo salátové zeleniny

Zdroj: bylinkovymagazin.cz, margit.cz, Health.com (odkaz)