Šípkový čaj je zázrak! Hrníček denně vám změní život.

S blížícím se podzimem dozrávají zázračné šípky. Dopřát si je můžete jako čaj, marmeládu či sladkou a výživnou šťávu. Jsou zadarmo a při tom se jedná o elixír zdraví. Přečtěte si jaké má šípek benefity prospěšné tělu.

PŘEHRAJTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Zázračný šípek dokáže vyléčit spoustu neduhů těla například :

  • doporučuje se jako součást prevence vzniku rakoviny, obzvláště prsu,

  • snižuje hladinu cholesterolu-šípky se používají především pro své blahodárné účinky na močové cesty. Snižují množství cholesterolu v těle a používají se jako podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, zpevňují cévy a příznivě ovlivňují srážlivost krve. Šípky pomáhají zásobovat tělesné buňky kyslíkem.

  • vyživuje pleť -obsažený šípkový olej a extrakt z šípku jsou bohatým zdrojem vitaminů a nenasycených mastných kyselin, zejména gama-linolenové. Intenzivně podporují regeneraci, vitalitu a hydrataci pleti. Pokožku účinně vyhlazují, vyživují, eliminují projevy ekzémů či lupénky.

  • prospívá správnému zažívání -plody šípkové růže pečují o dobré nervy a schopnost soustředění, jsou prospěšné v boji proti infekci žlučníku, ledvin i dýchacího systému, usnadňují zažívání, pomáhají předcházet nadýmání a zadržování vody a také závratím.

  • podporuje činnost srdce a ledvin,

  • reguluje krevní tlak,

  • pravuje obsah cukru v krvi,

  • pomáhá osobám s artritickou revmatitidou – lidově také revma, je onemocnění imunitního systému, napadá nejen klouby, jak si většinou lidé myslí, ale i další části těla, jako jsou plíce, srdce nebo oči,

  • zvyšuje imunitu- šípky jsou mimořádně bohatý mix vitamínů a minerálů. Vysoce podporují naši odolnost proti nachlazení a infekcím. Zlepšují okysličování organismu, zpevňují cévy a ulevují od bolesti žil. Šípky podporují dobrý stav nervů a povzbuzují soustředění, ale také produkci žláz a oběh hormonů, takže stimulují libido a potenci

  • pomáhá při hubnutí – pomůže se zbavit tuku na břiše. Snadno si poradí s touto problematickou zónou.

  • má protizánětlivé účinky,

  • reguluje krevní tlak se zvýšeným tlakem doporučujeme pít pouze vodu odvar z šípků, a v každém případě žádný alkohol.

  • předchází rizikům srdečního onemocnění,

  • předchází infekci, nachlazení i nadýmání. Malý šípek, velký zázrak.

  • Největší podíl zabírá vitamín C – šípek je jím totiž přímo nacpaný. Ve sto gramech šípků najdete přes 740 mg vitamínu C. To je skoro 15× víc než ve stejném množství pomerančů. I díky tomu je šípek ideálním pomocníkem při posilování imunity a boji proti nachlazení.

  • obsahuje vitamíny- šípky jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C – kyseliny askorbové (mají ho více než třeba citrusové ovoce), dále také obsahují vitamíny B1, B2 a B3, vitamín K, karoteny a flavonoidy (betakaroten, lykopen, rutin, aj.), kyselinu jablečnou a citronovou, pektin a fruktózu („ovocný cukr“) a v menším podílu také draslík,

  • obsahuje rostlinnou ochrannou látku rutin (důležitý pro zdravé cévy),

  • obsahuje vitamíny- vápník (pro kosti a zuby) a železo (pro krvetvorbu a zásobování buněk kyslíkem).

  • obsahuje anitioxidanty proti stárnutí-o šípkovém oleji se ví, že pomáhá proti stárnutí pleti. Je tedy ideální pro zralou pleť, a to právě z toho důvodu, že vitamin A je silným přírodním antioxidantem. Jestli vám nevyhovují omlazující krémy, jednoduše je vyměňte za šípkový olej. Obsahuje vysoké množství omega mastných kyselin 3 a 6.

Foto: Pixabay

Jak správně připravit šípkový čaj

Někdo sušené šípky roztlouká v hmoždíři a na půl litru vody dává asi dvě polévkové lžíce této drti. Šípková drť se nejdřív nechá odstát aspoň půl hodiny ve studené vodě, pak se teprve vše uvede do varu, který má trvat asi dvě minuty. Opět se nechá tak čtvrthodinku odstát, poté se může hotový nápoj podávat.

Jak připravit šípkovou marmeládu

Šípky zbavíme stopek a okvětí, dáme do hrnce, zalijeme vodou a zvolna vaříme do změknutí. Měkké šípky prolisujeme, přidáme cukr v poměru 1:1 s protlakem. Dále přidáme želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a podle potřeby sterilujeme.

Jak připravit šípkovou šťávu

Šípky omyjeme, zbavíme bubáků a stopek, přepůlíme a vydlabeme semínka s chloupky. Opláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a povaříme do měkka. Pak propasírujeme a přidáme cukr. Vaříme do požadované konzistence.

Jak je patrné, šípek si najde mnoho využití při různých obtíží, které nás trápí. Jeho blahodárné účinky jistě oceníte i vy. Dejte si ho ve formě, které dáváte přednost.

Zdroj: manutea.cz (odkaz), ireceptar.cz (odkaz)

O autorovi – Lukáš Erlebach

Autorem obsahu je známý kuchař a propagátor zdravého stravování ve svém pořadu “Zdraví na talíři“. Připravuje tradiční pokrmy levně, jednoduše a z dostupných surovin.

Přidat na Seznam.cz

Ovocný svařák

AUTOR: TVORBAWEBU.TOP

DALŠÍ ČASOPISY

IT pro Tebe

ARCHIV ČLÁNKŮ
Follow Me