Foto: Pixabay

Každé malé dítě ví, že rodina je standardně matka a otec. Vychází to z logiky věci, protože pouze jako muž a žena dokáží mít spolu dítě. Takto to funguje již tisíce let, takto o tom hovoří i Bible a naprosto stejně je to i u zvířat.

V poslední době se však objevují hlasy, které chtějí legalizovat stejnopohlavní páry a dát je na úroveň klasického manželství. Nyní se však tyto páry ozvaly znovu, protože nesouhlasí s označením otec a matka v kolonkách na rodném listě. Podle nich by zde mělo být pouze bezpohlavní označení „rodič“.

Odůvodňují to tím, že když si stejnopohlavní pár adoptuje dítě a rodiče jsou ze zákona např. dva muži, nelze napsat „otec“ a „otec“. Přes protesty některých občanů byly tyto hlasy také vyslyšeny a Ministerstvo vnitra již poslalo do připomínkového řízení novelu vyhlášky zákona o matrikách.

Druhý problém je, že pokud se jedná pouze o vyhlášku není nutné, aby ji schvaloval parlament, ale stačí, aby ji podepsal ministr vnitra. Jde o jednu z posledních změn zákona o matrikách, který má vstoupit v platnost již příští rok v lednu.

Foto: Pixabay

V doposud využívaných formulářích není odlišen stejnopohlavní pár od klasického páru. Je to však logické, protože historicky sloužil rodný list k uvedení právoplatných biologických rodičů. V době, kdy i dva muži mohou adoptovat dítě a rodičovské povinnosti a práva přejdou na ně, mají právo nechat se zapsat do rodného listu dítěte. Vzhledem k tomu, že zde nebyly na to uzpůsobené kolonky, museli úředníci zapsat rodiče podle jejich  pohlaví, tzn. oba muže do kolonky otec.

Díky tomu prý podle úředníků docházelo ke zmenšování písma až na hranici čitelnosti. Vyhláška by prý také mohla pomoci v případech, kdy jeden z rodičů projde změnou pohlaví, kdy se dítě narodí v cizině nebo když dojde k získání občanství stejnopohlavního páru.

Podle poslance za Pirátskou stranu, Ondřeje Profanta, je dobré, že stát nezapomíná opravovat věci, které neodpovídají skutečnostem. Klasické strany jsou však spíše zastánci klasického vzoru rodiny a s iniciativou ministerstva vnitra v mnoha případech nesouhlasí.

Důkazem je i kandidát na ministra spravedlnosti za ODS, Marek Benda, který pro Právo řekl: „Já osobně to pokládám za tragický omyl. Máme kategorie otec a matka a naskakovat na tento newspeak je chyba. Předpokládám, že to už bude řešit naše vláda, takže po ustavení na to budeme muset kouknout.“

Většina poslanců, mimo Pirátskou stranu, by pravděpodobně souhlasilo s vydáním zvláštního formuláře na vyžádání od stejnopohlavních párů. To potvrzuje i poslanec za ANO, Patrik Nacher, který nesouhlasí s tím, aby to zasáhlo všechny formuláře, znamenalo by to prý, že by malé promile lidí diktovalo drtivé většině. To je jednoduše v kontrastu se základními demokratickými principy, kdy se společnost řídí podle názoru většiny.

Doposud však není možné u nás, aby stejnopohlavní páry adoptovaly děti, ale i přesto tisíce dětí v takovéto „novodobé“ rodině vyrůstá. Z biologického hlediska i tyto děti musí mít svého biologického otce a biologickou matku, kteří mají být zapsáni v rodném listě. Co však zákon umožňuje, a ze strany homosexuálně orientovaných žen je to často využívané, je možnost osvojení dítěte svého partnera v případě, kdy žena otěhotní třeba s anonymním dárcem spermatu.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)