Foto: Pixabay

Kardiovaskulárními problémy nebo alespoň zvýšeným tlakem trpí čas od času poměrně velké procento populace. Existuje sice řada léků a chemických doplňků stravy, které dokáží snížit hladinu tlaku krve, ale existuje i řada přírodních léků v podobě bylinek. Pokud však trpíte vážným onemocnění doporučujeme rozhodně navštívit svého lékaře a konzultovat s ním další postup případně konzumaci některé z níže uvedených bylinek. 

Bazalka

Velice oblíbená bylinka, která obsahuje eugenol, který blokuje látky stahující krevní cévy, právě ten podle průzkumů napomáhá pro snižování krevního tlaku. Bazalka vás nezklame a má i mnoho jiných benefitů.

Kardamom

Studie zkoumající u 20 osob zdravotní účinky indického koření kardamom zaznamenala snížení hodnot krevního tlaku poté, co jedinci dvakrát denně po dobu 12 týdnů užívali 1,5 gramu prášku.

Česnek

Bylinka, kterou jistě všichni důvěrně známe a používáme. V těle zvyšuje obsah oxidu dusnatého, který uvolňuje krevní cévy. Tím umožňuje průtok krve a snižuje krevní tlak. Optimální porce je jeden stroužek každý den.

Kysané zelí

Kysané zelí sice není bylinka, nicméně stále patří do pokladů přírodní lékárny. Je bohaté na draslík a selen, díky čemuž napomáhá snížení krevního tlaku a odvodnění. Mimo to pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu v organismu a dokáže stimulovat obranyschopnost těla, a to včetně tvorby červených krvinek. Navíc dokáže snížit stres i únavu. 

Hloh obecný

V tradiční medicíně je pro snížení tlaku používán právě hloh. Jeho výtažky mají pro zdraví kardiovaskulárního systému spousty přínosů. Mezi ně můžeme zařadit snížení krevního tlaku, ale také cholesterolu.

Zázvor

Někteří ho milují a druzí nenávidí. Podle výzkumů však zlepšuje krevní oběh, uvolňuje svaly kolem cév a snižuje krevní tlak. Můžete jej přidává do sladkých i slaných pokrmů i do čaje. Denně stačí užívat přibližně třícentimetrový kousek oddenku.

Levandule

Levandule má výraznou vůni, která je známá pro své uklidňovací schopnosti. U nás se bylinka používá pro podporu srdce. Bylo prokázáno že její výtažky podporují snižování tlaku.

Kočičí dráp

Pro léčbu hypertenze i neurologických poruch byl v čínské medicíně užíván kočičí dráp- Snižuje krevní tlak působením na vápníkové kanály v buňkách.

Zdroj: prozeny.cz (odkaz)