Riziko rakoviny u při pravidelném pití populárního čaje je podobné jako cigaret

Mnoho lidí, si místo kávy či slazených limonád rádo dopřává šálek čaje. Někteří ho pijí pro jeho detoxikační účinky a existují i takové druhy čaje, které pomáhají při hubnutí. Jeden z nejoblíbenějších čajů byl nedávno podroben výzkumu vědců pod vedením Asieh Golozar a zjistilo se, že je více karcinogenní, než 100 cigaret, jak uvádí server Express.co.uk.

Foto: Pixabay

Rakovině se snaží vyhnout asi každý. Konec konců i proto si dáváme při výběru potravin pozor na to, co je karcinogenní a co ne. Riziko rakoviny byl ten hlavní důvod, proč se zakázalo v hospodách a restauracích kouřit. Bohužel, i když je naše medicína hodně pokročilá, rozhodně nemůže zachránit každého.

Lékaři proto mohou pouze vydávat nejrůznější doporučení, co bychom měli a neměli dělat. V případě našich stravovacích návyků to lze vyřešit vynecháním či omezením některých potravin, u kterých je to očividné. U některých to naopak takto jednoznačné není, jako jsou třeba čaje.

Foto: Pixabay

Některé druhy čajů si v poslední dekádě oblíbilo mnoho lidí, a to hlavně pro jejich detoxikační účinky či jako podporu při hubnutí a různých dietách. Přesně takový je čaj yerba maté, který se k nám dostal z Jižní Ameriky. Má osvěžující a povzbuzující chuť, ale mimo to také prokazatelné zdravotní účinky. I když ho mnozí srovnávají třeba se zeleným čajem, jedná se o cesmínu paraguajskou, která má o 90% více antioxidantů (zdroj: Rehabilitace.info).

Jeho zdravotní účinky jsou prokázány vědeckými výzkumy (zdroj: healthline.com), ale nedávno se objevila nepříjemná zpráva od Memorial Sloan Kettering Cancer Center (odkaz), která doslova uvádí: “Dlouhodobé pití a vyšší dávky čaje maté jsou spojeny se zvýšeným rizikem rakoviny prostaty, močového měchýře, úst, jícnu, plic, hlavy a krku.“

Podle té obsahuje čaj yerba maté polycyklické aromatické uhlovodíky, což jsou právě ty škodlivé karcinogeny přítomné v grilovaném mase či tabákovém kouři. Zároveň se prokázalo, že pokud pijete čaj yerba maté pravidelně, máte o 60% vyšší riziko rakoviny plic než ten, kdo si ho dopřeje jen občas.

Celý vědecký tým měla na starosti Asieh Golozar, která působí jako ředitelka odboru Epidemiologie ve společnosti AstraZeneca. I další členové týmu pocházejí z prestižních pracovišť a jsou to přední odborníci ve svých oborech. Na závěr ještě dodává studie Enivromental Science Technology, která byla uveřejněná na stránkách US National Library of Medicine (odkaz), že při pravidelném pití čaje yerba maté, může mít tento čaj v sobě škodlivých látek, jako v případě kouření cigaret.

Zdroj: Express.co.uk (odkaz), Environmental Science and Technology (odkaz), AAZdraví.cz (odkaz)

O autorovi – Lukáš Erlebach

Autorem obsahu je známý kuchař a propagátor zdravého stravování ve svém pořadu “Zdraví na talíři“. Připravuje tradiční pokrmy levně, jednoduše a z dostupných surovin.

Přidat na Seznam.cz

ARCHIV ČLÁNKŮ
Follow Me