Foto: Pixabay

KÁVA PO RÁNU

Bezpočet lidí to má stejně – i kdyby nestihli snídani, tak kávu si prostě musí dát. Je také známo, že i aromata z čerstvě uvařené kávy mají pro lidi povzbuzující účinky. Lidé to již mají jako automatický rituál, kdy skoro se zavřenýma očima jdou ke kávovaru či konvici a teprve potom jdou spáchat ranní hygienu.

Existuje zde i rovnice, kterou sami na sobě možná pozorujete také, čím více ubývá vaší energie a jste unaveni, tím více potřebujete kávu a tím silnější kávu vaše tělo vyžaduje. Na University of Bath se rozhodl profesor James Betts (odkaz) provést zajímavý experiment, kdy vybrané skupince lidí podal kávu ihned po probuzení a druhé skupince až po snídani.

Výsledek je pak více než překvapující, protože se zjistilo, že skupinka, která pila kávu na lačno měla o mnoho horší výsledky hladiny cukru v krvi. V případě problému s hladinou cukru v krvi to může z dlouhodobého hlediska vést až k cukrovce či kardiovaskulárním onemocněním.

Zároveň James Betts testoval, jaký vliv na zdraví má pití kávy v souvislosti s délkou nočního spánku. Testovací skupinka měla běžný noční poklidný spánek, po ránu měla kalorický příjem rovný běžné snídani a následně dostali šálek kávy. Druhý den stejnou skupinku budil každou hodinu na pět minut.

Po ránu následoval naprosto stejný rituál se snídaní a kávou. Nehorší byla ale první noc, kdy skupinku testovaných lidí každou hodinu na pět minut vzbudil a ráno jim místo snídaně nabídl jako první kávu. Snídani pak dostali až půl hodině od vypití kávy

Při každém testu James Betts odebral všem účastníkům krev a tu nechal v laboratoři analyzovat. Podle těchto analýz je jasné, že pokud pijete kávu ještě před snídaní, zvýší vám hladinu cukru o zhruba 50 %.

Foto: Pixabay

KÁVA AŽ NA DRUHÉM MÍSTĚ

Po ránu bychom měli mít hladinu našeho cukru velice nízkou, a proto nám snídaně má dodat potřebné živiny, které sice doplní energii, ale příliš nám neovlivní hladinu cukru v krvi. Pitím kávy na lačno si tak hned po ránu prudce zvýšíte hladinu cukru v krvi a do budoucna si můžete sami způsobit tzv. inzulinovou rezistenci a s tím spojený diabetes II. typu. Pokud si myslíte, že si svou ranní kávu na lačno nemůžete odepřít, doporučujeme si před tím dát alespoň něco malého k jídlu. Výrazně se tím zlepší kvalita vašeho života.

AMERICKÁ SNÍDANĚ

Naprosto nejhorší noční můrou pro váš organismus je americká ideální snídaně, tzn. když si po kávě na lačno dáte ještě smaženou a přeslazenou koblihu, přeslazené muesli nebo dokonce i sklenici jinak relativně zdravého džusu. Tím se totiž můžete dostat do tzv. hyperglykemie, což je stav, kdy je hladiny cukru ve vaší krvi extrémně vysoká. Dost často souvisí tento stav s poruchami zraku, poruchami vědomí či zhoršeným dýcháním.

Zdroj: Bath.ac.uk (odkaz)