Foto: Pixabay 

Játra jsou jedním z nejvýkonnějších tělesných orgánů, plní stovky složitých funkcí. Vytvářejí a ukládají vitamíny a minerály, pomáhají v boji proti infekcím a nemocem, regulují hladinu cukru a cholesterolu v krvi, pomáhají produkovat hormony a uvolňovat žluč. Játra také zpracovávají a filtrují vše, co do těla vpravíme, včetně jídla, alkoholu, léků a toxinů, které mohou pocházet nejen z potravy, ale také z kosmetiky, životního prostředí nebo čisticích prostředků.

Nejčastější příčiny onemocnění jater 

V České republice podlehne jaterním nemocem každoročně přes 2000 lidí, celosvětově pak dva miliony, což je více než při dopravních nehodách. Onemocnění jater může být způsobeno infekcí, poškozením léky nebo toxickými látkami, poraněním, ale také genetickou zátěží, stresem nebo autoimunitními procesy. V evropských zemích se na jejich výskytu podílí především škodlivá konzumace alkoholu, virové hepatitidy a velmi často metabolický syndrom spojený s nadváhou a  obezitou, jejíž výskyt se od roku 1975 ztrojnásobil.

Právě metabolický syndrom úzce souvisí nejen s výskytem kardiovaskulárních onemocnění, hypertenze či inzulínové rezistence, ale také s onemocněním jater, donedávna souhrnně označovaným jako NAFLD – nealkoholové ztukovatění jater (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease). NAFLD je dnes velmi rozšířené onemocnění a postihuje dokonce každého čtvrtého člověka na světě. Zmíněné příčiny pak mohou vést k jaterní steatóze, hepatitidě, cirhóze nebo rozvoji karcinomu jater. 

V současnosti označuje odborná veřejnost toto onemocnění jako MAFLD – tuková choroba jater spojená s metabolickou dysfunkcí (Metabolic Associated Fatty Liver Disease), a to právě s ohledem na nejnovější poznatky o souvislosti s metabolickým syndromem. 

Jaterní steatóza a steatohepatitida

Jedná se o běžné a často „tiché“ onemocnění jater, které se nemusí nijak projevit. Hlavním znakem steatózy je hromadění tuku v játrech, které může později vést k zánětu (steatohepatitidě) a dalšímu poškození, jež vyústí v jaterní cirhózu. „Jaterní steatóza se vyskytuje i u lidí, kteří vůbec nepijí alkohol, zato mají nadměrný příjem kalorií, nevhodnou skladbu stravy a nedostatek fyzické aktivity. Výskyt jaterní steatózy úzce souvisí s výskytem obezity a posléze i diabetu 2. typu. Vyskytuje se u více než 80 % pacientů se závažnou obezitou a u 75 % pacientů s cukrovkou,“ říká diabetoložka MUDr. Marcela Szabó.

Hepatitida

Hepatitida je zánět jater. Tento termín se často používá pro označení virového zánětu jater. Může být způsobena imunitními buňkami v těle, které napadají játra, infekcemi způsobenými viry (např. hepatitidou A, B, C, D a E), bakteriemi, poškozením jater alkoholem, houbami, jedy nebo také dědičnými poruchami.

Cirhóza

Jedná se o nejzávažnější typ onemocnění jater, při kterém dochází k zjizvení jaterní tkáně. Cirhóza jater postihuje 10 až 20 % těžkých pijáků. Poškození jater v této fázi nelze zvrátit a vede k jejich selhání.

Karcinom jater

Stejně jako cirhóza je posledním stadiem onemocnění jater. V celosvětovém měřítku se jedná o pátý nejčastější typ nádoru. U nás je vzácnější a postihuje téměř výhradně pacienty s jaterní cirhózou.

Poškození jater může mít vliv na normální fungování organismu a vést k vážným zdravotním problémům. Proto je důležité se o játra starat a čas od času je nechat zkontrolovat, aby byla zdravá a předešlo se případnému budoucímu vážnému onemocnění. Poškození jater totiž nemusí být zpočátku nijak patrné. Některé běžné příznaky, jako je ztráta chuti k jídlu, úbytek hmotnosti, zežloutnutí kůže, únava nebo tlak v pravém podžebří, se mohou projevit později.

Dobrou zprávou je, že se zvyšuje povědomí Čechů o příznacích onemocnění jater i rizikových faktorech vzniku NAFLD/MAFLD. V porovnání s rokem 2021 lidé u nás letos častěji podstupují jaterní vyšetření, především krevní testy a ultrazvuk břicha. Oproti minulému roku si ovšem pohoršili v oblasti stravování – méně lidí se snaží vyhýbat tučným jídlům a fastfoodům a dodržovat správnou životosprávu.

Jak pečovat o játra?

Základním předpokladem pro udržení jater v dobrém stavu je vyhnout se všem výše uvedeným příčinám, které jim škodí, v případě hepatitidy typu A a B je pak nejlepší prevencí očkování.  Ve srovnání s jinými orgány se poškozená játra naštěstí dokážou plně zregenerovat, tj. nahradit chybějící nebo poškozené části nově vytvořenou tkání. Dokonce i po odstranění poloviny jaterní tkáně jsou schopna během několika měsíců znovu dorůst. Tato schopnost je však omezena jen do určitého stadia.

„Udržet játra v dobré kondici je i není složité. Nejúčinnější cestou je zdravá, vyvážená a pravidelná strava, vyhýbání se průmyslově zpracovaným potravinám a pravidelná fyzická aktivita, která pomáhá udržet tělesnou hmotnost pod kontrolou. V ideálním případě to znamená alespoň půl hodiny mírné nebo 20 minut intenzivní fyzické aktivity 3x týdně,“ doporučuje nutriční specialistka Eva Chocenská.

„Mnoho jaterních problémů tak lze zlepšit, nebo dokonce zcela odstranit bez jakékoliv medikace,“ doplňuje farmakolog doc. MUDr. Jiří Slíva, Ph.D. a dodává: „Pokud je například příčinou onemocnění jater nadměrná konzumace alkoholu, mohou se játra již po několika týdnech abstinence zcela zregenerovat. Samozřejmě ale vždy záleží na stupni poškození jater.“ V případě NAFLD/MAFLD zase velmi pomáhají režimová opatření, jako je zdravá výživa a pravidelná fyzická aktivita.

Jako podpůrný prostředek při onemocnění jater lze užívat také esenciální fosfolipidy, což jsou látky přírodního původu, které urychlují regeneraci jater tak, že se zabudovávají do membrány jaterních buněk a přispívají tak k obnově jejich struktury a funkce. V České republice jsou obsaženy ve volně prodejném léku Essentiale®. Jedná se o tvrdé tobolky, které se užívají 3x denně a jsou určeny pro dospělé a děti od 12 let (s minimální hmotností 43 kg).

Essentiale® 300 mg tvrdé tobolky je volně prodejný lék k vnitřnímu užití. Obsahuje phospholipida sojae praeparata. Čtěte pozorně příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Essentiale