Foto: Pixabay

Labská stezka

Podél břehu nádherné a malebné řeky Labe vede mezinárodní dálková cyklostezka. Tato trasa se pak rozkládá nejen u nás, kde dosahuje délky 370 km, ale také v sousedním Německu a Saském Švýcarsku. Na české části této cyklostezky pak projedeme přes čtyři kraje a po celé délce se rozkládá i celá řada významných pamětihodností a zajímavých míst, jako jsou Poděbrady, středověké město Nymburk, Roudnice nad Labem, Litoměřice nebo hora Říp.

Z Prahy na Karlštejn

Jednou z nejfrekventovanější cyklostezkou je pak ta, která vás zavede z Prahy až na královský hrad Karlštejn. Výhodou je, že existuje hned několik tras s různou obtížností, takže je vhodná jak pro rodiny s dětmi, tak i pro pokročilé cyklisty. Nejsjízdnější trasa vede z centra Prahy podél Vltavy do Lahovic přes údolí řeky Berounky. Tato vyhlídková trasa vede prakticky po celou dobu po rovince a podél malebných břehů našich řek. Pokud vás ale zastihne po cestě déšť nebo přeceníte své síly, můžete se klidně vrátit zpět vlakem, který bývá vybaven i vagóny pro cyklisty.

Baťův kanál

Na Moravě se zase určitě musíte podívat na panoramata, které se vám naskytnou při projížďce podél Baťova kanálu. Zde protékají řeky Morava a Radějovka a celková trasa z Hodonína až do Kroměříže má osmdesát kilometrů. Mezi nejoblíbenější část této cyklostezky je pak v úseku od Petrova do Strážnice. Cyklostezka je vhodná pro rodiny s dětmi, se kterými si užijete mnoho výhledů na vinohrady a projížďku malebnými údolími.

Třeboň

Pro rodinu s dětmi jsou nejlepší takové cyklostezky, které vedou po mírném terénu a nabízí hodně příjemných míst. Stejně jako Morava má svůj Baťův kanál, tak jižní Čechy mají Třeboňsko. Kolem Třeboně se nachází rozsáhlá unikátní rybniční soustava a mimo jiné i naučná stezka, která kopíruje cyklostezku. Její délka je 39 km a po celé délce nabízí dětem různé interaktivní činnosti a tematické úkoly.

Český ráj

Český ráj nezískal své jméno nadarmo. Již od nepaměti byli turisté okouzleni jeho romantickými zákoutími, krásnými lesy a mohutnými skalními útvary. Zde se proto nenachází jen jedna cyklostezka, ale hned celá síť, která prošpikovala naprosto celou oblast. Jedna z nejoblíbenějších cyklotras pak začíná v Turnově a vede přes samotné centrum Českého ráje a končí opět v Turnově s celkovou délkou 50 km.

Zdroj: ProZeny.cz (odkaz)