Foto: zadnyspeky.cz/autor: Lukáš Erlebach

Nejdříve si však musíme říci něco o mrkvi obecně, stejně jako o jejích dopadech na naše zdraví. Jak již bylo řečeno výše, tak asi nejzajímavější obsah živin. Není pak žádný tajemstvím, že mrkev je přínosná pro naše oči a imunitu zejména pro svůj obsah beta karotenu a vitaminu C. Mimo to v mrkvi najdeme i bohatý zdroj vlákniny a dalších vitamínů.

Mrkev se dokonce v mnoha případech využívá jako přírodní medicína pro léčbu a prevenci dobrého zraku k čemuž pomáhá zdroj lutein a lykopenu. Velice pozitivní účinky pak má mrkev při redukčních dietách, kdy dodá našemu tělu ve vhodném množství rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která nás dokáže zasytit na delší dobu.

Na rozdíl od jiných potravin má mrkev i poměrně nízký počet kalorií a vysoký obsah vody. Zároveň pro svůj obsah draslíku pomáhá regulovat krevní tlak. Vysoký obsah antioxidantů beta karotenu, vitaminu C, luteinu, zeaxanthinu, lykopenu a polyfenolu pomáhá odvádět z těla volné radikály a další tělu neprospěšné látky.

Již jsme mnohokrát zmínili, že mrkev je zdrojem vitaminu C, který je prospěšný pro změnu pro naši imunitu. Vitamin C také dopomáhá produkci kolagenu, který zase zlepšuje hojení ran. Zajímavé je, že podle studie (odkaz zde) má lutein velice pozitivní vliv nejen na naše oči, ale také na činnost našeho mozku.

Mrkev pro své jednoduché pěstování našla místo nejen v naší kuchyni a zpracovává se nejrůznějšími technologickými úpravami. Určitě ale vyzkoušejte pomazánku dle našeho video receptu. Pomazánka se skládá z mrkve, cibulky, zakysané smetany a sýru typu Gervais s tím, že poslední dvě suroviny můžeme nahradit klidně majonézou. Pak už stačí jen osolit a opepřit a máte pomazánku, kterou po vás budou ostatní chtít dělat neustále dokola.

Zdroj: zdravizone.cz (odkaz)