Foto: Pixabay

Mezi nejčastější pojmy pak patří SLS, PEG BPA, barviva, pěnidla, triklosan nebo dokonce plasty. Pokud by tyto látky byly například v krému na ruce, nebyl by to takový problém, protože sliznice v našem těle umožňují velice rychlé vstřebávání látek. Jednou ze sliznic je pak i dutina ústní.

Veškeré škodlivé a toxické látky, které jsou v zubní pastě, se pak rychle dostanou přímo do našeho krevního oběhu. To je hlavní důvod, proč bychom neměli výběr pasty podceňovat. V základu se v zubní pastě vyskytuje voda, barviva a brusné látky, které tvoří až 90 % obsahu pasty. Dalších 10 % jsou pěnidla, pojiva a příchutě.

Fluor neboli fluorid sodný

Fluor se uvádí jako velká přednost u mnoha past, protože je důležitý pro růst kostí a zdravý chrup. Ve větším množství může být ale zdraví nebezpečný. V zubních pastách pak má působit jako antibakteriální ochrana pro zubní sklovinu. V praxi by tak zubní sklovina měla být o něco málo odolnější a zároveň by mělo dojít ke snížení pH v dutině ústní.

Pro toxicitu fluoridu by ho také neměly konzumovat ani děti, a proto jsou dětské pasty bez fluoridu. Pokud se dostane ve větším množství do zažívacího traktu, může způsobit problémy v trávicím traktu a narušit naši střevní mikroflóru. Mimo to má také nepříznivé účinky na srdce. Během života se nám fluor v těle hromadí a při vysoké koncentraci je dokonce karcinogenní. Jen pro zajímavost se fluor přidává nejen do zubních past, ale také do jedu na krysy. (zdroj 1, zdroj 2)

Foto: Pixabay

Plasty

Možná byste se tomu budete až divit, ale zubní pasty obsahují mimo jiné i plasty. Zejména byste zde našli polyethylenglykol (PEG), což je plast běžně používaný v obalovém průmyslu. V zubní pastě se vyskytuje jako plastové mikročástice. Není pak žádným tajemstvím, že se plast v našem těle rozkládá na různé toxické sloučeniny a má nepříznivý vliv na nervovou soustavu, srdce a ledviny. (zdroj)

Sodium lauryl sulphate (SLS)

SLS se používá v případě zubních past jako pěnidlo. Důvod je totiž jednoduchý – mnoho lidí má velice rádo, když jim pasta v ústech začne pěnit, protože mají představu, že zubní pasta více čistí. SLS ale nevytváří jen pěnu, ale také poměrně vysušují ústa a v některých případech může způsobovat i zánět dutiny ústní.

Příchutě

Zubní pasty zcela běžně obsahují nejrůznější aromata a příchutě, a to proto, aby lidem chutnaly. V reálu se ale jedná o různé chemické látky vyrobené z ropných produktů. Bohužel na etiketě můžeme většinou číst jen souhrnně aromata, ale pod tímto označením se může skrývat tetralin, acetaldehyd a další, což jsou karcinogenní toxiny.

Zdroj: gcholisticdentalcare.com (odkaz)