Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Řízek považují Češi za své národní jídlo a také hoteliéři potvrzují, že je u hostů velice populární. O historii řízků jsme vás informovali zde, ale pro jistotu vám ji ve stručnosti představíme. Řízek jsem přivezl polní maršál Radetzký z Radče, který byl správce v Lombardii, kde se tradičně připravoval recept z telecího masa obaleném v parmezánu a osmaženém.

Tento recept si polní maršál natolik oblíbil, že se ho rozhodl představit i samotnému císaři. Řízek si rychle získal císařův obdiv, a proto se rychle jeho popularita rozšířila po celé říši. Původní recepturu jsme dělali zde. Problém ale byly exotické suroviny, jako je parmezán. Proto si vídeňský lid upravil recepturu a místo nákladného telecího masa zvolil raději kuřecí či vepřové.

Místo parmezánu pak dali obyčejnou strouhanku a takto se dostal až k nám. Původně tak nejde o české jídlo, ale o italské. Kolem řízků se pak udělala celá věda a existuje nespočet různých variant a provedení. Pro každého je ale nejdůležitější jeho šťavnatost a zároveň jeho křupavost. Oba tyto aspekty jsme docílili v našem video receptu tím, že jsme vytvořili křupavou sýrovou kůrku. Díky sýrovému kabátku zůstala uvnitř veškerá šťáva a řízek je tím pádem extrémně šťavnatý.

Ať už děláte jakoukoliv variantu, je nejdůležitější dát si pozor na správný výběr masa. O výběru masa pojednává náš samostatný článek zde. Nicméně v kostce je důležité vybrat si u kuřecího třeba vykostěné stehno, které je šťavnatější než prso. U varianty z vepřového masa pak doporučujeme zvolit spíše krkovičku, která je lehce prorostlá a tu šťavnatost vám také udělá.

Zdroj: ireceptar.cz (odkaz), Denik.cz (odkaz)

Křupavý na povrchu a šťavnatý uvnitř – máme návod na extra křupavý řízek?

Počet porcí

2

porce
Doba přípravy

30

minut
Kalorie

191

kcal

Suroviny

  • 1 kuřecí prso

  • 1 zakysaná smetana

  • 2 vejce

  • 5 stroužků česneku

  • 1 PL dijonské hořčice

  • kukuřičné lupínky

  • 250 g eidamu

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Nejdříve si připravíme marinádu ze zakysané smetany, vajec, nastrouhaného česneku, hořčice, soli a pepře. 

  • Do této marinády dáme kuřecí plátky a necháme ideálně přes noc proležet.

  • Do jedné misky si nastrouháme na jemném struhadle eidam a do druhé misky si nadrtíme kukuřičné lupínky.

  • Marinovaný kuřecí plátek nejdříve obalíme v sýru a poté v lupínkách. Lupínky se hůře lepí na plátek, a proto je zapotřebí je do plátku pořádně zamačkat. 

  • Řízky dáme na vymazaný plech nebo na pečící papír a dáme je do předehřáté trouby péct na 200 stupňů na zhruba 30 minut.

TIP

  • Po vyndání z trouby bude sýr tekutý, a proto je lepší nechat řízek 5 minutek odpočinout před tím, než ho z pekáčku vezmete.