Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová 

Křupavý řízek, původní receptura podle France Josefa I.

Počet porcí

1

porce
Doba přípravy

30

minut
Kalorie

147

kcal

Suroviny

  • Telecí kotleta

  • parmezán

  • kukuřičná strouhanka

  • hrubá mouka

  • ghí - přepuštěné máslo

  • 3 vajíčka

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Nejdříve si smícháme strouhanku a parmezán - tím docílíme křupavé kůrky.

  • Vajíčka osolíme, opepříme a vyšleháme.

  • Pak vezmeme maso a jelikož je jemné, musíme ho naklepat přes kuchyňskou fólii. Jinak hrozí, že bychom ho potrhali. 

  • Naklepané maso osolíme, opepříme a obalíme v mouce a následně ve vajíčku. 

  • Z vajíčka maso přesuneme do strouhanky, ale musíme tu strouhanku do toho masa trochu zamlátit a zatlačit.

  • Na pánvi si necháme rozpustit trochu ghí a maso zprudka orestujeme z obou stran.

TIP

  • Místo telecího můžete klidně použít i vepřové
  • Kukuřičná strouhanka do sebe nevstřebává tolik tuku a je křupavější.
  • Místo ghí lze použít i jiný tuk, ale máslový chuť dá řízkům dobrý šmak. Nesmíte však použít pravé máslo, protože to se již při nízkých teplotách začně připalovat a začnou se v něm tvořit karcinogeny. Váš řízek by tak chutnal nahořkle.