Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Mrkev je velice zdravá, o čemž nikdo nepochybuje. Problém je spíše v tom, že když se řekne mrkev, tak si každý představí dušenou mrkev ze školní jídelny, což je škoda. Mrkev se totiž dá připravit i velice chutným způsobem, po kterém vám děti „utrhnou ruce“.

Náš recept, který si můžete prohlédnout níže, upravuje mrkev do podoby chutného salátu spolu se sladkým ovocem. Tím se celý salát stává příjemně sladkým a nejen pro děti lehce stravitelným. Díky vybranému složení navíc do sebe dostanete velké množství vitamínů, které vaše tělo nezbytně potřebuje.

Proč je mrkev tak zdravá?

Mezi látky, které jsou v mrkvi zastoupeny v hojném množství, patří rozhodně betakaroten, který pomáhá našemu zraku. Dále bychom zde našli vlákninu, vitamín C, vápník, draslík, sodík či vitamín E. Mrkev vám také pomůže snížit hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a je výtečná při všech redukčních dietách.

Hlavním důvodem je fakt, že mrkev má na 100 g pouhých 140 kJ, a to díky velkému množství vlákniny. Ta napomáhá lidem při vyprazdňování a dokáže navodit i pocit sytosti. Mrkev je také ideálním prostředkem pro zklidnění žaludku při nějakých nevolnostech, a to jak v syrovém stavu, tak vařená. 

Není tak k podivu, že právě mrkev je první, co novorozenci zavedete jako příkrm. Mezi další přednosti můžeme zahrnout snížení rizika srdečního onemocnění, snížení rozvoje Alzheimera či podpora imunity.

Zdroj: ireceptar.cz (odkaz)

Osvěžující mrkvový salát – jarní dávka vitaminů s vynikající chutí

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

44

kcal

Suroviny

  • 6 mrkví

  • 3 jablka

  • 2 pomeranče

  • 2 PL citronové šťávy

  • 1 PL medu

Postup

  • Na jemném struhadle nastrouháme mrkve, na hrubém struhadle jablka a smícháme je v misce.

  • Přidáme na malé kostičky nakrájený pomeranč a opět zamícháme.

  • Dochutíme citronovou šťávou a medem.