Foto: Canva

Máme pro vás dobrou zprávu. Existuje cesta z tohoto začarovaného kruhu. Vede přes moře sebelásky, díky které si vypěstujete pozitivnější pohled na sebe i na svět. Dnes vám ukážeme, jak toho dosáhnout skrz afirmace.

Co jsou afirmace

Afirmace jsou vědomé myšlenky, které lidé vyslovují se záměrem a cílem. Tyto myšlenky ale musíte vyslovit určitým způsobem a v určité formě, aby vám skutečně pomáhaly na vaší cestě za sebeláskou. Když afirmace budete formulovat skutečně správně, dokážete si jimi trvale přeprogramovat své podvědomí a dáte tak svému životu nový, lepší směr. 

Foto: Canva

Na afirmace však musíte chytře. Návody na internetu totiž většinou vycházejí ze špatných předpokladů. Učí vás vyslovovat věty jako mantry, kterým se však vaše podvědomí zdráhá uvěřit. Jak totiž chcete na hluboké úrovni uvěřit něčemu, co je v naprostém rozporu s realitou, kterou právě prožíváte? Jste magnetem na peníze, jak se vás snaží přesvědčit jedna z oblíbených afirmací? Tak proč máte na konci každého měsíce tak hluboko do kapsy. A co takhle afirmace láska všeobjímající? Dokážete uvěřit, že vás všichni milují? Určitě i ta věčně naštvaná prodavačka z butiku na rohu, že ano.

Jak tedy správně afirmovat?

Osobní rozvoj je náročná disciplína. Snažíte se při něm totiž zdokonalit sami sebe sebou samým. Zamotala se vám ze slovní přesmyčky hlava? Nezoufejte. Dostanete návod, jak se osobnostně rozvíjet a pěstovat sebelásku:

Afirmační věty formulujte vždy pozitivně

Zaměřte se na to, čeho chcete dosáhnout. Nikoliv na to, co chcete potlačit nebo čeho se chcete zbavit.

Použijte představivost

A tím se vyhněte pasti odmítnutí nerealistických afirmací. Přejete si žít v krásném domě, ale zatím bydlíte jen v levném podnájmu? Opakovat si dokola lež „bydlím v krásném vlastním domě“ vás k cíli nedovede. Lživé tvrzení nahraďte větou, která vám pomůže začít vizualizovat lepší budoucnost: „Jaké by asi bylo žít v krásném luxusním domě?“

Na svých přáních aktivně pracujte

Pasivní odříkávání magických formulek vám zkrátka skutečnou hodnotu nepřinese. Pozitivní myšlení je skvělé, musíte jej ale propojit s reálnou akcí.

Trpělivost a aktivita přinášejí úspěch

Foto: Canva

Na závěr malá rada. Vytrvejte. Změna vyžaduje čas a cesta k sebelásce není výjimkou. Buďte k sobě trpěliví a pamatujte, že pokrok v rovině osobního rozvoje nemusí být vždy rychlý. Abyste zvýšili svou šanci na úspěch, sledujte své pokroky. Veďte si deník, zvolte si nějakou formu pravidelného sebehodnocení nebo jednoduše každý večer přemýšlejte o tom, kam jste se posunuli. To vám pomůže udržet motivaci a odhodlání na cestě za lepším a sebevědomějším JÁ.