Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Vepřová pečeně je bohatým zdrojem bílkovin a železa, které jsou pro tělo nezbytné. Železo pomáhá k tvorbě hemoglobinu, který nese kyslík do buněk, zatímco bílkoviny jsou důležité pro stavbu a opravu tkání v těle. Kromě toho obsahuje vepřové maso vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro zdraví nervového systému a metabolismu.

Hořčice je další ingrediencí, která se používá v této lahodné omáčce. Hořčice obsahuje silné antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály. Obsahuje také fytonutrienty, které pomáhají podporovat zdraví srdce a snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Pokud se rozhodnete připravit vepřovou pečeni v hořčičné omáčce s domácími nudlemi, můžete si být jisti, že připravujete jídlo s vysokou nutriční hodnotou. Je důležité však dávat pozor na přílišný přídavek soli a tuku, které mohou mít naopak negativní vliv na zdraví.

Domácí nudle jsou dalším důležitým prvkem tohoto pokrmu. Oproti kupovaným nudlím obsahují mnohem méně chemických přísad a jsou mnohem chutnější. Navíc si můžete být jisti, že používáte pouze ty nejkvalitnější suroviny, což má pozitivní vliv na výslednou chuť a zdravotní hodnotu jídla.

Celkově lze říci, že vepřová pečeně v hořčičné omáčce s domácími nudlemi je skvělým jídlem, které spojuje tradiční českou kuchyni s vysokou nutriční hodnotou. Pokud hledáte nové recepty, které vám pomohou zahrndo jídelníčku více zdravých a chutných jídel, určitě si tuto lahodnou pochoutku vyzkoušejte. Pokud se rozhodnete pro přípravu vepřové pečeně v hořčičné omáčce s domácími nudlemi, můžete si být jisti, že připravujete jídlo, které potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i vaše zdraví.

V každém případě vám vepřová pečeně v hořčičné omáčce s domácími nudlemi poskytne nejen zdroj chutného jídla, ale také důležitých živin, které jsou pro tělo nezbytné. Snažte se však dbát na správné dávkování soli a tuku a zvolte kvalitní suroviny, které přispějí k vysoké kvalitě a chuti vašeho jídla. Doufáme, že vám tento článek přinesl inspiraci pro vaši další kulinářskou výzvu a že si vepřovou pečeně v hořčičné omáčce s domácími nudlemi brzy vychutnáte.

Odkaz: Vimcojim.cz (odkaz), ms.noveveseli.cz (odkaz), vitalia.cz (odkaz), italskakuchyne.cz (odkaz)

Skvělá vepřová pečeně v hořčičné omáčce prospěje i vašemu zdraví

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

60

minut
Kalorie

89

kcal

Suroviny

  • 400 g vepřové pečeně bez kosti

  • sůl

  • pepř

  • kmín

  • 4 PL hořčice

  • 2 cibule

  • 0,5 l vývaru

  • 1 PL hořčičného semínka

  • 1/2 ČL zázvoru

Postup

  • Vezmeme si na plátky nakrájenou vepřovou pečeni, kterou si na kraji lehce nakrojíme, aby se nám na pánvi nekroutila.

  • Osolíme, opepříme a přidáme trochu drceného kmínu. 

  • Plátky dále potřebe z obou stran hojně hořčicí. 

  • Na pánvi si rozpálíme olej a maso zprudka opečeme z obou stran do zlatova. 

  • Když je maso opečené, vyndáme ho zpět na talíř a do výpeku si dáme nasekanou cibuly, hořčičné semínko a opékáme. 

  • Poté, co je cibule dozlatova si přidáme ještě zázvor a 1 PL hořčice. Ještě minutu zarestujeme a vrátíme zpět maso i se štávou, kterou pustilo. 

  • Přilijeme vývar a zhruba 30 minutek dusíme. 

  • Nakonec opět maso vyndáme a tyčovým mixérem rozmixujeme. Můžeme přidat ještě trochu mouky nebo omáčku dosolit.