Srbské rizoto: výborný pokrm se zajímavou historií

Rizoto je jedním z nejoblíbenějších pokrmů po celém světě, a každá země často má svou vlastní variantu tohoto chutného jídla. Jednou z těchto variant je také srbský rizot, který se vyznačuje svou výraznou chutí a bohatými přísadami. Pojďme se tedy podívat na historii srbského rizota a také na rozdíl mezi srbským a italským rizotem.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Historie srbského rizota

Srbský rizot má své kořeny v tradiční srbské kuchyni, která je ovlivněna jak balkánskou, tak osmanskou kulturou. Rýže byla do Srbska zavedena z Asie a stala se důležitou součástí místní kuchyně. Rizoto se stalo populárním pokrmem v 19. století a postupně se vyvinulo do charakteristické srbské verze.

Srbské rizoto se tradičně připravuje s masem, zeleninou a rýží. Nejčastěji se používá hovězí nebo vepřové maso, ale také se může použít drůbeží maso. Zeleninou, která se přidává do rizota, jsou například cibule, mrkev, paprika a rajčata. Kombinace těchto přísad dává rizotu bohatou a sýtou chuť.

Rozdíl mezi srbským a italským rizotem

I když se srbské rizoto a italské rizoto zdají být podobné, existují některé významné rozdíly mezi těmito dvěma variantami.

  1. Použití rýže: Srbské rizoto se obvykle připravuje s dlouhozrnnou rýží, zatímco italské rizoto se většinou vaří s krátkozrnnou rýží, jako je arborio nebo carnaroli. Dlouhozrnná rýže je většinou volnější a méně lepivá než krátkozrnná rýže.

  2. Tekutina: Srbské rizoto se často vaří vývaru nebo omáčce, která dodává jídlu bohatou chuť. Naopak italské rizoto se často vaří s postupným přidáváním horkého vývaru, čímž se rýže postupně vaří a absorbuje tekutin

Přísady: Srbské rizoto je obvykle bohatě osazeno masem a zeleninou. V italském rizotu se často používá více sýra, másla a bylinek pro vytvoření bohatšího a krémovějšího chuti.

  1. Koření: Srbské rizoto je často dochuceno tradičními balkánskými kořenícími směsmi, jako je paprika, česnek a bobkový list. Naopak italské rizoto se často ochucuje bílým vínem, cibulí a česnekem, a používá se také bazalka, petrželka a parmazán.

  2. Textura: Srbské rizoto má tendenci být bohaté a sýtné, s jednotlivými zrny rýže oddělenými od sebe. Italské rizoto je naopak cremigiozní, s rýží vařenou tak, aby se uvolnil škrob a vytvořil krémový povrch.

Je důležité si uvědomit, že i přes tyto rozdíly je rizoto v obou kuchyních oblíbeným a chutným pokrmem. Každá varianta nabízí své vlastní jedinečné přísady, techniky vaření a regionální vlivy, které odrážejí kulturní bohatství a historii dané země.

Srbské rizoto je lahodným pokrmem, který v sobě nese vůni a chuť Balkánu. Jeho historie sahá až do minulosti, kdy se rýže stala součástí srbské kuchyně. Dnes můžeme vychutnávat srbské rizoto jako tradiční jídlo, které spojuje maso, zeleninu a rýži do skvělého a sytého pokrmu plného bohatých chutí.

Zdroj: Flaneur.me.uk (odkaz), Toprecepty.cz (odkaz)

Srbské rizoto: výborný pokrm se zajímavou historií

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

30

minut
Kalorie

157

kcal

Suroviny

  • 3 cibule

  • 0,25 kg vepřové pečeně

  • 1 ČL mleté papriky

  • 1 kapie

  • 1 rajčatový protlak

  • 100 g zeleného hrášku

  • 250 g rýže za syrova

  • 0,6 l vývaru

  • eidam

  • 2 stroužky česneku

Postup

  • Do rozpáleného kastrolu dáme trochu oleje a přidáme nasekanou cibuli a na jemno nakrájené maso. Vše osolíme, opepříme a chvíli společně pečeme.

  • Když je maso opečené, přidáme na malé kostky nakrájenou papriku či kapii, hrášek a opékáme cca 3 minuty. 

  • Následně přidáme mletou papriku, nastrouhaný česnek a po chvilce i rajský protlak.

  • Do něj již vysypeme syrovou rýži, kterou asi pět minut dusíme společně a následně zalijeme vodou či vývarem a vaříme, dokud není rýže měkká. 

  • Voda se nám celá vyvaří a budeme moci servírovat na talíř, zasypeme sýrem a přidáme nakládanou okurku. 

    O autorovi – Lukáš Erlebach

    Autorem obsahu je známý kuchař a propagátor zdravého stravování ve svém pořadu “Zdraví na talíři“. Připravuje tradiční pokrmy levně, jednoduše a z dostupných surovin.

    Přidat na Seznam.cz
    ARCHIV ČLÁNKŮ