Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

  1. Probiotika: Zakysaná smetana je zdrojem probiotik, která jsou pro naše zažívací systémy velmi prospěšná. Probiotika jsou živé bakterie, které pomáhají udržovat zdravou rovnováhu střevní mikroflóry. Když konzumujeme zakysanou smetanu, dostáváme do našeho těla tyto prospěšné bakterie, které mohou pomoci snížit riziko zažívacích problémů a podporovat lepší trávení.

  2. Vitamíny a minerály: Zakysaná smetana obsahuje také různé vitamíny a minerály, které jsou pro náš organismus nezbytné. Patří sem vitamíny A, D, E a K, které jsou důležité pro správné fungování imunitního systému, zraku, kostí a srážení krve. Dále obsahuje vápník, fosfor a železo, které jsou klíčové pro zdraví kostí, svalů a krevního oběhu.

  3. Zdroj energie: Tuky obsažené ve zakysané smetaně nám dodávají energii potřebnou pro naše každodenní aktivity. Tyto tuky jsou bohaté na kalorie, což je důležité při udržování vyváženého energetického příjmu. Přestože bychom měli dbát na střídmost při konzumaci tuků, umírněná konzumace zakysané smetany může být pro naše tělo prospěšná.

Nyní se podíváme, jak si můžete připravit zakysanou smetanu doma:

Potřebujete:

  • 1 šálek smetany s vyšším obsahem tuku (ideálně 30% tuku)

  • 1 lžíci čerstvého citronového džusu

Postup:


  1. Smetanu nalijte do misky a přidejte čerstvý citronový džus. Citronový džus pomáhá smetanu zakysnout a přidává jí specifickou kyselou chuť.

  1. Dobře promíchejte smetanu s citronovým džusem, až se všechny ingredience spojí. Můžete použít metličku nebo mixér na dokonalé promíchání.

  2. Jakmile je smetana dokonale zakyslá, překryjte misku utěrkou nebo plastovým obalem a nechte ji odpočívat na teplém místě přibližně 24 hodin. Během této doby se smetana dále zakyslí a získá na konzistenci.

  3. Po 24 hodinách si připravte sterilní sklenici nebo nádobu, do které budete zakysanou smetanu ukládat. Vylijte smetanu do nádoby a dobře ji uzavřete.

  4. Vaše domácí zakysaná smetana je připravena k použití. Můžete ji skladovat v lednici a použít jako přísadu do různých pokrmů, jako jsou omáčky, polévky, dezerty nebo ji jednoduše použít jako dip pro zeleninu.

Je důležité poznamenat, že domácí zakysaná smetana může mít jemnější konzistenci než ta komerčně dostupná. Pokud preferujete silnější konzistenci, můžete vyzkoušet zvýšit množství citronového džusu nebo prodloužit dobu zakysání.

Zakysaná smetana je skvělým zdrojem chuti a výživným doplňkem do vašich jídel. S jejími zdravotními benefity a možností přípravy doma je to skvělá volba pro každou kuchyni. Vyzkoušejte si ji připravit sami a dopřejte si lahodnou a zdravou zakysanou smetanu.

Zdroj: AkademieKvality.cz (odkaz), Novinky.cz (odkaz)

Neodolatelná šunková pomazánka zpestří vaše svačinky bez „éček“

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

104

kcal

Suroviny

  • 20 dkg šunky

  • 1 šalotka

  • 1 jarní cibulka

  • 1 zakysaná smetana

  • 1 PL hořčice

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Tato pomazánka je velice jednoduchá, protože stačí smíchat na drobno posekanou šunku, šalotku, jarní cibulku spolu se zakysanou smetanou a hořčicí. Na závěr jen dochutíte trochou soli a pepře a máte hotovo.