Foto: Freepik

U moře je krásně, ale má to jeden velký problém – je velice daleko. Jinými slovy cesta k moři trvá dlouho, a proto mnoho lidí volí raději pohodlnější a kratší cestu leteckou dopravou. Pokud ale s sebou máte děti, možná přeci jen raději pojedete autem, protože potřebujete mít hodně zavazadel i určité zázemí.

Taková cesta ale může trvat klidně i více než 20 hodin. To je dost i pro dospělého člověka, natož na dítě, které nevydrží ani 30 minut v kuse sedět. Jak tedy vydržet s dětmi a dopravit je ve zdraví až k moři? Sebrali jsme ozkoušené tipy a rady na to, jak děti zabavit a jak naplánovat cestu, aby to vám i dětem rychle uteklo. Nejde totiž jen o to naplánovat cestu a kudy se pojede, ale musíte mít připravený i program pro děti.

Děti v autě – pohodlně se usaďte

Zde se trochu dotýkáme dětských sedaček. Rodiče chtějí pro děti to nejlepší, a tak kupují tu nejbezpečnější sedačku, která vyhrává všechny testy. To je sice dobré pro bezpečnost, ale mnohdy o to méně pro pohodlí. Sám jsem zaznamenal několik případů, kdy drahá sedačka byla skutečně bezpečná, ale dítě mělo prodřená stehýnka od ostrého popruhu mezi nohama.

Je jisté, že v takto nepohodlné sedačce nedojedete ani z Prahy do Brna, natož pak k moři. První pravidlo tak zní, že potřebujete mít pohodlnou sedačku pro své dítě. Pokud vaše dítě nemluví, doporučuji vyzkoušet sedačku před cestou a dítě pozorovat. Pokud i při 5 km cestě brečí a vrtí se, raději sedačku vraťte. Pokud se směje, hraje si či usne, máte tu pravou.

V souvislosti s pohodlným sezením nesmíte zapomenout třeba na tak praktickou věc, jako je organizer pro děti. Do něj pak dáte třeba mobilní telefon s pohádkou, pití, jídlo a hlavně oblíbenou hračku či oblíbenou plyšovou hračku. Můžete také zvážit vzít s sebou nějaký polštářek pod hlavu, kdyby dítěti padala, či deku. V noci může být od klimatizace chladněji, a proto se hodí dítě přikrýt. Nezapomeňte, že pokud dítě usne, vytvořte mu maximální pohodlí, protože rázem můžete jet rychle a pohodlně do cílové destinace.

Foto: Freepik

Jídlo, pití a sladkosti jsou základ

Určitě nesmíte nic ponechat náhodě, a tak nesmí chybět ani dostatek jídla a pití. Ze zkušenosti můžu poradit dobré úložné místo, a to přímo u dětí pod nohama. Pokud máte velké děti, můžete to dát pod přední sedačku v nějaké igelitové či sportovní tašce. V autě vám to tak nebude zabírat místo, ale přesto to máte po ruce.

Někdo totiž dává jídlo a pití do kufru, ale neuvědomí si, že pojede třeba šest hodin po dálnici, kde nemůže zastavit. Dobrý a vyzkoušený trik jsou sladkosti a k tomu překvapení. Hlavně nesmíte dětem dopředu prozradit, že sladkosti s sebou vezete a kolik jich máte. Může se vám totiž stát, že začnou brečet a vynucovat si další a další sladkosti.

Překvapení může být klidně jen domácí koláček, piškot, sušenka nebo nějaký oblíbený pamlsek. Rozhodně ale ne nic, co by se mohlo roztéct, takže se vyvarujte čokoládě. Velice vhodné je do auta připravit sušené ovoce či oříšky, protože ty nelepí, netečou a ani nedrobí.

Někteří lidé jsou náchylní na drobky v autě. Pro ty máme jediný vzkaz – necestujte s dětmi. Vtipné také je, připravit třeba do zavíracího pytlíčku nějakou směs bonbonků a sušeného ovoce a to pak celé zabalit do balícího papíru jako dáreček. Dítě tak nebude vědět, co to je a zabaví se rozbalováním dárečku.

Foto: Freepik

Hry a zábava

Ani nemusíme snad připomínat, že bez tašky plné hraček to nemá cenu nikam vyjíždět. Pokud vám to vaše situace dovolí, můžete dětem koupit třeba čtyři či pět levnějších hraček či nějakých maličkostí. Dopředu ale dětem nic neříkejte. Na cestě tak můžete každé dvě hodinky vytáhnout novou knížku či hračku a dítě se bude mít čím zabývat. Berte to tak, že to jsou prostě náklady na dovolenou.

Hrajte si s dětmi

V autě se dá také hrát spousta her, jako jsou hádanky, slovní hříčky, slovní fotbal či tichá pošta. Každá z těchto her vám může chvilku zabrat. Další oblíbenou aktivitou je, že můžete společně zpívat. Jestliže jsou vaše děti větší, můžete si s nimi zahrát „doupě“ nebo jak se v originále říká Dungeons and Dragons.

Sluchátka

Může se stát, že vaše děti jsou v určitém časové rozestupu – resp. jednomu mohou být dva roky a druhému třeba deset. Rozhodně nebudou sdílet například stejný film, pohádku či výběr písniček. V tomto případě doporučujeme pořídit sluchátka a buď jim půjčte své mobilní telefony nebo jim zapůjčíte své staré nepoužívané. Každý tam bude mít to, co se mu líbí a vy budete mít klid na pěkně dlouhou dobu.

Foto: Freepik

Vyprávění skupinového příběhu

Toto je zajímavá aktivita zvláště pro starší děti. V praxi je to velice jednoduché. Někdo začne a řekne jednu větu. Druhý pak na tuto větu naváže a také řekne jednu větu. Postupně vám tak bude vznikat zajímavý a originální příběh.

Co ti připomíná ten mrak?

Jestliže jsou mraky na obloze, máte z poloviny vyhráno. Můžete si s dětmi představovat, co vám tento mrak připomíná a vymyslet kolem toho celý příběh. Je-li tam například mrak ve tvaru kapra, můžete si představit, že obloha je velké moře a že tam kapr asi hledá potravu.

Hádej, kdo jsem?

Další populární hrou na cesty je „Hádej, kdo jsem?“ Jeden člověk si myslí, že je nějaká pohádková bytost, slavná osoba, budova, stát, rostlina či zvíře a ostatní se ptají. Odpovídat však může pouze ano či ne. Pokud řekne ne, může se ptát další. Jako výhru tomu, kdo uhodne, můžete dávat třeba výše zmíněné dárečky či pamlsky.

Opakuj věty

Jednou z posledních zábavných aktivit, kterou můžete libovolně dlouho provádět v autě, je opakování vět. Jeden začne a řekne větu. Druhý pak musí zopakovat předchozí větu a přidá další. Po pár kolech to někdo řekne špatně a začíná se zcela znovu.

Závěr

Dovolená může být krásně a příjemně strávený čas, pokud nenastane vyloženě peklo cestou tam. Peklo myšleno tím, když děti začnou brečet a vytrvale třeba deset hodin brečí. Určitě se vyplatí investovat do pár nových hraček či pár pamlsků, abyste měli jednoduše klid. Rozhodně to nepodceňujte a věnujte tomu čas stejně jako přípravě programu na dovolenou. Vyplatí se vám to. Pokud máte své typy, které na děti zabírají, svěřte se prosím do komentářů.

Zdroj: WeSwap.com (odkaz)