Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Utopenci jsou jedním z nejoblíbenějších hospodských jídel vůbec. Jejich tradice sahá přitom až do 19.století. Jejich autorem je podle dostupných informací nějaký mlynář Šamánek z Berounska. Toho trápil jeden problém – vadilo mu, že buřty v lednici vydrží chvíli a bez lednice jen pár hodin.

Mlynář Šamánek se tak zamyslel, jak by mohl konzervovat buřty tak, aby mu vydržely klidně celý měsíc. Po řadě pokusů vznikly utopenci. Jejich název pak dostaly podle nešťastné události, kdy sám jejich autor, mlynář Šamánek, utonul při opravě mlýnského kola. Druhá verze je, že to je kvůli tomu, že buřty plavou utopeny v láku.

Základem nálevu u utopenců je vždy ocet a voda. Další suroviny se pak rozchází, protože i každý hospodský si míchal vlastní. Většinou se ale jedná o směs koření a bylin. Někdo tam dává cibuli, někdo bobkový list a nové koření a jiný je zase vylepší trochu pikantního chilli. Tak či onak důležité je, že si je každý udělá tak, jak jemu chutnají. Naštěstí již neplatí normy jako v minulém režimu, kdy všichni všechno museli vařit stejně.

Před sto lety neexistovaly lednice, jen studené sklepy. Hostinští tak uvítali, že mohli draze nakoupené a vyrobené buřty uchovat a prodloužit jim trvanlivost o celé měsíce. Jejich popularita tryskově vzrostla a naše česká pochoutka se stala populární zvláště mezi pivaři.

Zdroj. Radio.cz (odkaz)

Nejchutnější utopenci

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

8

minut
Kalorie

163

kcal

Suroviny

  • 1 červená paprika

  • 1 červená cibule

  • 6 kvalitních špekáčků

  • dijónská hořčice

  • pepř

  • 1 PL hořčičného semínka

  • chilli

  • 4 bobkové listy

  • 8 kuliček nového koření

  • 2 ČL barevného celého pepře

  • 0,5 l octa

  • 1 PL třtinového cukru

  • 1/2 ČL sušeného česneku

  • 0,25 l vody

  • 1/2 PL mleté papriky

Postup

  • Špekáčky si podélně nakrojíme, ale nedokrajujeme. Vnitřek namažeme dijónskou hořčicí, opepříme, vložíme na tenká půl kolečka nakrájenou cibuli a jeden proužek papriky. 

  • Vložíme do zavařovací sklenice a prokládáme zbylou cibulí a paprikou. Kdo chce může přidat i chilli a kyselou okurku.

  • V hrnci si svaříme ocet s vodou,pepřem, chilli, bobkovým listem, novým kořením, cukrem, mletou paprikou a sušeným česnekem. Až to začne vřít, necháme asi jen na pět minut. 

  • Pak tímto odvarem, včetně celých kousků koření, zalijeme utopence, zavřeme a necháme odležete min. týden.