Foto: Freepik

Málokdo může říci, že má dobrou a úžasnou tchyni. Je to dáno tím, že ať jste muž či žena, odvedli jste od maminky její dítě. Matky (tchyně) se pak mnohdy domnívají, že právě ony jsou nejlepšími maminkami a ony se umí nejlépe postarat o své dítě. Těžko pak přijímají roli babičky a tchyně, která má ideálně pomoci či pohlídat, nikoliv se vtírat, organizovat a kritizovat. Nechtějí se smířit s tím, že je už jejich dítě nepotřebuje a bojí se „přeříznout pupeční šňůru.“

I proto existuje celá řada vtipů a žertů o tom, jak tchyně dokáže ztrpčit mladým manželům život a z potencionálně krásného a hezkého vztahu umí vytvořit noční můru. V některých případech je vítězstvím tchyně, když se mladí manželé rozvedou a ona zpět získá své dospělé dítko.

Kdo z vás si při návštěvě tchyně nepřipadá jako při návštěvě revizora? Pro lepší pochopení celého problému si můžeme tchyně rozdělit na několik typů:

  • ty, které se s odchodem dítěte časem dokáží smířit

  • ty, které se s odchodem dítěte nikdy nesmíří, ale respektují to

  • ty, které budou dělat všechno proto, aby své dítě získaly zpět

Foto: Freepik

Když píšeme o dítěti, myslíme dospělou vdanou či ženatou osobu. Nejlepší je samozřejmě první případ, kdy je vše otázka komunikace. Naznačit tchýni, že si jejích názorů vážíte a že ji stále potřebujete, ale že potřebujete jen trochu své svobody a svého prostoru. Druhý typ je horší, ale pořád se s ní dá ještě mluvit. Nikdy snachu či zetě nepřijmou a budou je obdarovávat kritickými poznámkami.

V praxi to je ale tak, že s touto osobou stejně musíme nějak žít a vzhledem k tomu, že se jedná o matku partnera/partnerky, se s ní s největší pravděpodobností budeme i stýkat. Zkusili jsme tedy sepsat nějaké základní rady a tipy, jak s tchyní vycházet.

Komunikace je základ

Základem všeho je komunikace. Pokud vy i vaše tchyně máte velké ego a jste neústupní ve svých názorech a zároveň máte potřebu mít vždy poslední slovo, je to problém. Nejlepší rada je asi bavit se o věcech otevřeně a pokud máte nějaké téma, které je pro vás konfliktní, tak ho zbytečně nevytahujte. Spíše naopak, snažte se mu co nejvíce vyhýbat.

To ale samozřejmě neznamená nechat se urážet a „kopat“ do sebe. Při případné slovní přestřelce je ale zapotřebí brát ohled i na svého partnera/partnerku. Je to jejich milovaná maminka a když urazíte ji, můžete tím urazit i partnera/partnerku a v mnoha případech to bylo i důvod pro rozvod.

Foto: Freepik

Buďte tedy v komunikaci opatrní, snažte se být zdvořilí, milí a vstřícní a vyhýbejte se konfliktním tématům. Zároveň ale musíte ukázat, kde je její místo a že není ve své domácnosti. Tchyně má totiž neustálou potřebu radit a poroučet co máte jak udělat, jako například: „To já bych to takhle nedělala“, „A to ty pereš tuhle košili tímhle práškem“, „Nemohla by sis alespoň občas uklidit“, „V takovymhle bordelu chceš vychovávat dítě?“, atp.

Respektujte rozdílnosti

Říká se, že na světě nejsou dvě stejné osoby. Jde o zlaté přísloví, kterého je potřeba se držet. Prostě to chce trochu tolerance a pochopení, a to vzájemného. Tchyně musí tolerovat vás a vy musíte respektovat svoji tchyni. Obě strany ale máte své názory a postoje a obě strany na to máte právo. Nicméně to není důvod rozpoutávat kvůli tomu nějakou hádku.

Buďte vstřícní, ale v rámci mezí

Vstřícnost je velice důležitá. Neměli byste mít předsudky, ale měli byste se snažit vyjít vstříc. Nesmíte ale dopustit, aby se z toho stalo „otroctví“, kdy bude skákat tak, jak tchyně poručí. Oba máte právo mít svůj prostor a své nedotknutelné soukromí a druhá strana má povinnost to respektovat. 

Foto: Freepik

Snažte se najít společné zájmy, pokud to jde

Stejně jako jsou všichni rozdílní, může se stát, že máte i společné zájmy. Je potřeba proto najít tyto společné body zájmu a věnovat společnou pozornost a konverzaci spíše jim. Můžete tak společně jít na procházku či uspořádat příjemný piknik. Díky společným zážitkům si můžete vybudovat s tchyní dobrý vztah.

Máte právo na soukromí

Trávit společně čas a mít společné zážitky je jistě velice důležité, ale stejně tak je důležité věnovat čas své rodině (manželce, manželovi a dětem) a také sám sobě, resp. svým koníčkům. Nenechte se „převálcovat“ jejími potřebami, nároky, prosbami a stížnostmi. Ochotně pomozte, co můžete, ale jasně stanovte hranice, za kterou svou tchyni nepustíte.

Nezapomínejte důležitá data

Nikdo si nechce asi pamatovat datum narození tchyně, ale můžete použít třeba Google Kalendář či jinou obdobnou aplikaci, kam si jednou prostě nahrajete její narozeniny, svátek, úmrtí tchána, výročí svatby, atp. Tato mobilní aplikace se pak již postará, abyste nikdy nezapomněli popřát a přinést bonboniéru a karafiát či jiný dárek. Váš vztah se tím možná vylepší.

Foto: Freepik

Závěr

Vztahy s tchyní jsou prostě velice komplikované a i když si dva mladí lidé rozumí, je právě tchyně tím, co způsobí rozvod. Je potřeba při případných hádkách dbát i názoru a postavení partnera/partnerky a případně i jim vysvětlit, že už se musí odpoutat a přijmout roli otce/matky jako autority pro své dítě. Vysvětlit jim zkrátka, že už nejsou děti, kteří musí poslouchat svou maminku. Nenechte si zničit vztah, ale zároveň se snažte být milí a vstřícní. Nicméně i přesto si držte své hranice.

Zdroj: Wikihow.com (odkaz), marriage.com (odkaz)