Foto: poskytnuto inzerentem

Co podkožní akné způsobuje?

Podkožní akné vzniká stejně jako každý jiný druh onemocnění. Nadprodukce kožního mazu způsobuje zanášení pórů a vytváří optimální prostředí pro množení bakterií. Roli přitom hrají i další faktory: genetické dispozice, hormonální vlivy, přítomnost odumřelých kožních buněk a specifický druh bakterie jménem Cutibacterium acnes.

Kombinace výše uvedených faktorů vede k infekci, která způsobuje zarudnutí a otok. Podkožní akné je zvláště závažné, protože se tvoří hlouběji pod povrchem kůže než ostatní typy dermatózy, což může vést k tvorbě uzlíků a cystických vřídků.

Typy podkožního akné

Podkožní akné se dělí na dva typy – nodulární a cystické.

V případě nodulárního podkožního akné dochází k tvorbě bolestivých uzlíků hluboko pod pokožkou. Tam přetrvávají poměrně dlouhou dobu, obvykle několik týdnů až dokonce měsíců. Obsah uzlíků může ztvrdnout.

Cystické podkožní akné má podobu velkých červených vřídků. Jsou naplněny hnisem a na rozdíl od nodul jsou na dotek měkčí. Když prasknou, dochází k rozšíření infekce.

Foto: poskytnuto inzerentem

Jak podkožní akné léčit?

Léčba podkožního akné bývá náročná a vyžaduje trpělivý přístup. Jejím cílem je regulace tvorby kožního mazu a prevence vzniku dalšího zánětu.

Pro léčbu podkožního akné se často používají tzv. lokální přípravky, jako jsou adaptalen, benzoylperoxid, retinoidy, antibiotické masti nebo kyselina azelaová. Pomáhají snižovat zánět a čistit póry.

V případě, že se podkožní akné objeví nebo zhorší během menstruačního cyklu, může lékař předepsat hormonální léčbu v podobě antikoncepce. Ta pomáhá regulovat hormonální nerovnováhu.

Pokud jsou jiné formy léčby neúčinné (anebo je stav příliš závažný), může lékař navrhnout Isotretinoin. Ten zajišťuje komplexní a intenzivní léčbu, která sice bývá účinná, ale současně se u ní mohou projevit vedlejší účinky jako deprese, zvýšená agresivita a poruchy nálady.

Obecně je vždy vhodné léčbu podpořit kvalitní dermakosmetikou, která pomáhá zmírňovat projevy akné a zlepšovat stav pokožky. Dobrou volbou jsou produkty od Biodermy. Vyzkoušejte speciální řadu produktů Sébium, například Sébium Gel moussant actif pro čištění pórů a redukci nedokonalostí. V rámci každodenní péče oceníte také efekt micelární vody Sébium H2O.