Foto: Freepik

1. Omezená škála živin

Keto dieta je charakterizována extrémně nízkým příjmem sacharidů a vysokým podílem tuků. Tím dochází k vyloučení mnoha druhů potravin, které jsou bohaté na důležité živiny jako vláknina, vitamíny a minerály. To může vést ke špatné výživě a nedostatkům živin, což je dlouhodobě nezdravé.

2. Riziko srdečních onemocnění

Keto dieta může zahrnovat vysoký příjem zvýšeného množství nasycených tuků, což je spojováno s vyšším rizikem srdečních onemocnění. Tato dieta může způsobit zvýšení hladiny škodlivého LDL cholesterolu a snížení hladiny prospěšného HDL cholesterolu, což může negativně ovlivnit zdraví srdce.

3. Náročná na játra a ledviny

Během ketózy, procesu, při kterém tělo spaluje tuky jako hlavní zdroj energie, jsou vytvářeny ketolátky. Ty mohou být náročné na játra a ledviny, což může způsobit nepříjemné vedlejší účinky, jako je únava, nevolnost a dokonce i riziko vzniku ledvinových kamenů.

4. Nedostatek vlákniny

Keto dieta často zahrnuje nízký příjem vlákniny, což může mít negativní vliv na zažívací systém. Vláknina je klíčová pro regulaci trávení, udržení zdravého střevního prostředí a prevenci střevních onemocnění.

Foto: Freepik

5. Omezení rozmanitosti stravy

Ketogenní strava omezuje množství potravin, které lze konzumovat. To může vést k monotónní stravě a omezení příjmu různých živin z různých zdrojů potravy. Nedostatečná rozmanitost může zvýšit riziko nedostatků živin a také psychologickou zátěž spojenou s omezením potravinových možností.

Závěr

I když ketogenní dieta může na první pohled slibovat rychlé a efektivní hubnutí, existuje řada důvodů, proč by byla považována za nezdravou. Omezená škála živin, potenciální negativní vlivy na srdce, zátěž na játra a ledviny, nedostatek vlákniny a omezená stravovací rozmanitost jsou faktory, které by měly být brány v úvahu. Pokud si lidé přejí zhubnout a zlepšit své zdraví, měli by se spíše zaměřit na vyváženou stravu, která zahrnuje celou škálu živin a není tak extrémní jako ketogenní dieta. Vždy je nejlepší konzultovat jakoukoli změnu stravy s odborníkem na výživu či lékařem.

Zdroj: UchicagoMedicine.org (odkaz), prevention.com (odkaz), healthline.com (odkaz), health.com (odkaz)