Foto: Źádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Předně je potřeba říci, že vyhlídky nejsou přístupné bezbariérově ani s kočárkem. To nic ale nemění na tom, že se jedná o jednu z nejhezčích cest. Nebo alespoň z cest, kde máte největší koncentraci vyhlídek, protože ani v hruboskalsku jich nemáte na takto malém úseku více. Výlet má zhruba 7 kilometrů a začíná se u tzv. „Sejkorské kapličky“.

Zde po pár metrech narazíte na slavnou Masarykovu vyhlídku. Jak již samotný název napovídá, odkazuje na návštěvu našeho první prezidenta T. G. Masaryka, který na tomto místě obdivoval právě krásy zdejších panoramat i hlubokých údolí. Jak sami semilští říkají, jedná se o kraj dalekých rozhledů a hlubokých údolí.

My ale pokračujeme dále po silnici až do obce „Janeček“, kde uhneme po žluté cyklotrase ještě asi kilometr, než narazíte na prudkou zatáčku přímo u lesa.Pokud chcete, můžete vlézt do lesa již tudy. Lepší je to ale o kousek dál. Nejdříve je takový srub, chaloupka a za chaloupkou podle níže uvedené mapy se můžete podél hranice lesa pustit přímo tam.

Foto: Źádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Hned na kraji vás vítá nádherný krmelec jako z pohádky. Nutno podotknout, že les je zde skutečně pohádový. Když půjdete kousíček za krmelec, narazíte na žlutou turistickou trasu, vydáte se po ní doleva. Vše je zde přehledně značené, takže se určitě neztratíte. Terén je zde zpevněný, ale pořád se jedná o lesní cestu.

Tato cesta je celkem pohodlná a vždy do prava odbíhá malá odbočka k jednotlivým vyhlídkám. Výhledy a popis vyhlídek máte v galerii. První je vyhlídka u Bakala. Následuje vyhlídka Moravská Jiřička, dále vyhlídka U Peršinky, vyhlídka Jiřička, vyhlídka Peretka a nakonec vyhlídka Kopáňka.

Pokud chcete, můžete pokračovat dál po žluté až do obce Bítouchov a odtud zpět po silnici k autu. Dneska bylo zrovna velké teplo, a tak jsem si cestu zkrátil přes pole, viz mapa, a po silnici došel až k autu.

Cestou minete zajímavou osadu, která se jmenuje Morava. Jde o velice příjemnou procházku, kterou mohu jen vřele doporučit. Celá tato cesta jde paralelně nad známou Riegrovou stezkou, která se nese kaňonem řeky Jizery a je o trochu známější. Tato ovšem stojí také za to. Ze všech vyhlídek koukáte na protější břeh Jizery, který je hojně osázen dominantními skalami. 

Mám zkušené, že tato cesta je shůdná více méně celoročně, pokud není ovšem mnoho sněhu. Na každé vyhlídce je hezká lavička, informační tabule a bývá zde dokonce i odpadkový koš. Nakonec se vrátíte k autu. Jen záleží, zda jste zaparkovali u Sejkorské kapličky nebo jste si dojeli o kousek dál. Určitě jste si nemysleli, že při dnešním putování se dostanete až na Moravu.

 

Napište nám do komentářů tipy, kam se máme podívat příště.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach