Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Asi každého, kdo někdy dělal s plynovými kartušemi a plynovým vařičem, napadlo, zda není možné koupit levnou propichovací kartuši a přečerpat v ní obsažený plyn do dražší šroubovací kartuše. Zdá se, že to je dobrý nápad a na internetu koluje mnoho tipů od kutilů, jak toho lze dosáhnout. My jsme si však nebyli zcela jisti, a proto jsme se zeptali přímo výrobce, a to zástupce společnosti Meva.

Existuje spousty po domácky udělaných adaptérů na doplňování šroubovacích kartuší: Co na to říkáte a je to podle vás bezpečné?

Obaly-plechovky od kartuší jsou konstruovány jako jednorázový obal, jakékoliv jejich znovuplnění je zakázáno a určitě není bezpečné. Vychází to již z konstrukce závitových kartuší, kde ventil, který je v kartuši je konstruovaný pouze na určitý počet připojení výrobků. Pokud se kartuše znovu naplní, po nějaké době ventil přestane těsnit a použití, potažmo jaká koliv manipulace s kartuší se stává velmi rizikovou a nebezpečnou.

Jaká jsou rizika při domácím doplňování kartuší? 

Netuším, nikdy jsme to nedělali, ale z principu že se do kartuše dá více kapalné složky a kartuše poté nefunguje tak jak má. Další důvod je popsán u odpovědi na předchozí otázku.

Tím jsme dostali jednoduchou odpověď, že to není doporučované a je to dokonce velice nebezpečné. Když už jsme se ale bavili se zástupci společnosti Meva, napadli nás ještě dvě otázky. Kolikrát jsem si při vaření na plynovém vařiči říkal, jestli nemůže oheň chytit tzv. „zpětný tah“ a jestli tím nemůže třeba dojít k výbuchu. Byli jsme ale ujištěni, že z principu konstrukce jednotlivých spotřebičů je to fyzikálně nemožné.

Dostali jsem také řadu dotazů týkající se vařiče Meva Dual Comapct, na který jsme dělali recenzi, zda je možné ho připojit na velkou 2 kg kartuši. Odpověď zní ano lze. Existuje totiž speciální redukce či adaptér s jednocestným ventilem. To je dobrá zpráva. Já osobně ale preferuji vzít si s sebou raději více menších kartuší. Má to výhodu, protože když dodělám jednu, vyhodím ji a mám lehčí batoh nebo více místa v autě. Když spotřebujete 2 kg kratuši jen zčásti, tak stejně s sebou musíte mít velkou kartuši, která zabírá poměrně hodně místa.

Zdroj: rozhovor se zástupci společnosti Meva