Foto: dodáno společností Sodastream

Myšlenka, že naše tělo potřebuje v chladnějším počasí méně tekutin, je zavádějící. S poklesem teploty se totiž vzduch stává sušším, což platí jak venku, tak i v interiéru, kde vytápění způsobuje další výpar vlhkosti. V důsledku toho tělo přijímá méně vlhkosti z okolního prostředí a může se stát, že nebudeme tolik pociťovat potřebu pít. Nedostatečná hydratace může vést k nepříjemným následkům, jako je únava, slabost nebo bolesti hlavy. Pokud máte tendenci na hydrataci zapomínat, můžete si zavést užitečné návyky do svého každodenního života.

Mějte vodu po ruce

Máte občas pocit, že v důsledku náporu pracovních povinností strávíte několik hodin bez pohybu přikovaný k židli? Nebo jste naopak neustále v pohybu? Udržovat správnou hydrataci je důležité a měli byste mít vodu “po ruce” – ideálně v lahvi, kterou si hned ráno postavíte na stůl, dáte do kabelky nebo vezmete s sebou do auta. Samozřejmě, také je důležitý objem té lahve – pokud si ráno napustíte litrovou láhev a vypijete ji do oběda, a potom další litrovou po obědě, zajišťujete si solidní základní hydrataci. Pití vody z lahve navíc umožňuje lépe sledovat, kolik tekutin jste v průběhu dne vypili – počet vypitých lahví si obvykle lépe zapamatujete než počet vypitých sklenic.42003192

TIP: Na designu záleží, a to i v případě lahve na vodu. Pokud hledáte takovou, která bude praktická, zdravotně nezávadná a zároveň pěkná, doporučujeme set dvou lahví SodaStream Fuse s motivem květin.  

Cena: 329 Kč, www.sodastream.cz 

Berte to jako výzvu

Pro vytvoření jakéhokoli návyku je důležité stanovit si cíl a pravidelně kontrolovat jeho dodržování. Co se týče příjmu tekutin, ten závisí na různých faktorech, jako je věk, váha, úroveň fyzické aktivity, zdravotní stav a okolní prostředí. Obvykle platí, že pro každých započatých 15 kilogramů hmotnosti by měl člověk vypít přibližně 0,5 litru vody za normálních okolností, kdy není tělo vystaveno extrémním teplotám nebo vysoké fyzické zátěži. To znamená, že pokud vážíte 70 kg, měli byste denně konzumovat asi 2,5 litru vody. Abyste si udrželi přehled o množství vypité tekutiny, můžete si ho zaznamenávat nebo jednoduše sledovat počet vypitých lahví. Také můžete využít mobilní aplikace navržené k monitorování příjmu tekutin, které díky různým funkcím činí proces kontroly hydratace zábavnějším.

Přidejte bublinky a ovoce 

Je prokázáno, že pro lidský organismus je nejzdravějším způsobem zajištění potřebného množství tekutin čistá voda. Avšak jedním z nejběžnějších důvodů, proč mnozí lidé nepijí dostatek vody, je její neutrální chuť. Pokud vám tato chuť nevyhovuje, můžete vodu oživit tím, že do ní přidáte bublinky a kousky ovoce. Tato osvědčená kombinace nejenže zajistí tělu potřebné množství tekutin, ale také podněcuje vaše chuťové buňky k tomu, abyste pili více vody. Místo kupování sycených nápojů v obchodě si můžete připravit perlivou vodu doma pomocí perlivého přístroje. Jeho výhodou je, že můžete sami nastavit intenzitu perlivosti, což ocení zejména ti, kteří nejsou příznivci silně perlivých nápojů. Navíc toto řešení je ekonomicky výhodnější a šetrnější k životnímu prostředí..

TIP: Nemáte ještě doma výrobník perlivé vody? Skvělou investicí je prémiový model SodaStream DUO. V jeho balení najdete hned dvě lahve – elegantní skleněnou na domácí servírování a odolnou plastovou z Tritanu, vhodnou na cesty. Výjimečný design s nerezovými prvky zapadne do každého interiéru a díky kompaktním rozměrům se vejde i na běžnou kuchyňskou linku. Pomocí bombičky se systémem rychlého uchycení bez šroubování připravíte až 80 litrů čerstvé perlivé vody. DUO Black

Cena: 3 390 Kč, www.sodastream.cz

Pohár vody navíc

S nástupem chladnějšího počasí se přirozeně mění i naše preference a životní styl. V této době častěji saháme po nápojích, které mohou ve větším množství přispět k dehydrataci našeho těla. Mezi takové nápoje patří především káva, černý čaj, horká čokoláda, energetické nápoje a nápoje s přidaným cukrem. Pokud se vám stane, že si dopřejete nějaký z těchto nápojů, je důležité zahrnout do svého pitného režimu opatření, která vám pomohou tuto dehydrataci kompenzovat. To znamená, že po každé šálku kávy nebo dvou šálcích černého čaje byste měli vypít minimálně jeden pohár vody, abyste vyrovnali jejich močopudný účinek.