Foto: Freepik

Podle výzkumu uveřejněmém v magazínu Cell and Bioscience (zdroj) pomáhají posílit naši imunitní reakci látky zvané polyfenoly. Tyto látky jsou v hojné míře zastoupeny i v kávě. Ze studie vyplývá, že káva má významné „inhibiční účinky“. Rozhodně se ale nemůžete domnívat, že pokud budete pít kávu, nemůžete dostat koronavirus. Pravda je taková, že káva dokáže v různé míře zmírnit dopady infekce.

Důležité je poznamenat, že je potřeba kombinovat kávu s aktivním pohybem, aby reakce imunitního systému byla co nejlepší. V kávě jsou plyfenoly zastoupeny zejména v kyselině kávové či chlorogenové. Mimo to zde nalezneme i antioxidanty, jako například trigenolin, melanoidiny a kafestol.

Podle vědců pak má vypití jednoho hrnku kávy denně snížit pravděpodobnost infekce koronavirem asi o deset procent. V této studii se vědci pokusili svoji hypotézu dokázat a blíže prozkoumat a použili k tomu i pseudovirus SARS-CoV-2. Nejdříve vědci otestovali standardní mletou kávu a zjistili, že skutečně brání vstupu viru do buněk.

Foto: Freepik

Dále zkoumali, že ani s přidáním cukru, skořice či mléka se tento účinek nijak nesnižuje. Kávu testovali na původní variantě covidu i na jeho mutacích. Tyto testy probíhali v laboratorních podmínkách, ale po svém úspěchu se rozhodli provést i několik klinických testů. Vybrali 64 zdravých lidí ve věkovém rozpětí 21 až 40 let.

Tato skupina byla rozdělena do několika skupina, kde jedna pila kávu, druhá koncentrovanou kávu, třetí kávu bez kofeinu a čtvrtá skupina vodu. Po pár dnech byla všem účastníkům pokusu odebrána krev a otestována, jak reaguje na virus covidu. Nejlepší výsledky měli ti, kteří konzumovali běžnou kávu a koncentrovanou kávu.

Zdroj: CT24.cz (odkaz)