Foto: Freepik

Pyšná princezna

Asi jednou z největších klasik je Pyšná princezna. Příběh o princezně Krasomile, která žije v království, kde je vše normální zakázáno. Děje se tak díky podařeným rádcům a vládě. Tito rádcové chtějí jen vysoké daně a na lidi nekoukají. Když se nad tím zamýšlím, je to docela nadčasové téma. Naštěstí přijde král Miroslav, který si s celou situací chytře poradí. Pyšnou princeznu dávají na Primě 25.12. od 17:10 hodin.

Tři oříšky pro Popelku

Libuška Šafránková zde ztvárnila svou ikonickou a životní roli jako Popelka. Celý příběh je pak romantický na motivy pohádky od Boženy Němcové. V našem článku jsme pak psali, že při natáčení této pohádky si herci užili své. Museli se potýkat s extrémním mrazem a nepříznivými podmínkami. Naštěstí to zahráli tak dobře, že to na jejich výkonu není vůbec znát. Na tuto pohádku se můžete podívat na ČT1 24.12. od 20:30 hodin.

Šíleně smutná princezna

Helena Vondráčková zde ztvárnila roli nádherné princezny v pohádce, která částečně prý paroduje minulý režim. Vždy se mi líbili v této pohádce i písně v podání Václava Neckáře a Helenky Vondráčkové. Jako exteriér zde posloužil majestátní zámek Bojnice na Slovensku. Tuto pohádku můžete vidět 24.12. na ČT1 od 14:20 hodin.

S čerty nejsou žerty

I když Vánoce připomínají narození Páně, tak k tomuto svátku patří i čertovská pohádka „S čerty nejsou žerty“. Pohádka je možná tak kouzelná, protože se natáčela na Rotštejně a Kosti, zkrátka v Českém ráji. Líbí se mi zde, že zlo je skutečně potrestáno. Bohužel ve skutečném světě se někdy zlo a lež nepovede odhalit a dopadnout či potrestat. Na tento názorný příklad se můžete kouknout na Primě 26.12. od 20:15 hodin.

Foto: Freepik

Anděl Páně

Anděl Páně je pohádka, která jako jedna z mála využívá kouzla středověkých českých vánočních svátků. Režisér Strach pak do této pohádky vtiskl i řadu tradic a nádherného příběhu o nápravě a obětování se. Hlavní postavu zde pak mistrovsky ztvárnil Ivan Trojan. Anděl Páně budou vysílat na ČT1 22.12. od 20:10 hodin.

Anděl Páně 2

Po neuvěřitelném úspěchu prvního dílu, ve který nevěřil ani sám režisér či hlavní herci, se natočil i druhý díl. Ten se přesunul ze středověku o trochu později. Celý příběh se navíc odehrává v Českém Krumlově a kvalitou je za mě tento příběh srovnatelný či ještě lepší než ten první. Zábavnou formou je zde podána nauka o svatých. Anděl Páně 2 bude vysílat ČT1 23.12. od 20:05 hodin.

Jak se budí princezny

„Jak se budí princezny“ to je vlastně jen jiný název pro typickou pohádku Šípková Růženka. Zde ve vedlejší roli naprosto exceloval Vladimír Menšík a za mě svým výkonem překonal a zastínil i hlavní postavy. Jeho hlášky a výkon jsou prostě ikonické. Zasmát se můžete na Nově 24.12. od 18:25 hodin.

Princ a Večernice

Jestli mne utkvěla jedna hláška z této pohádky, na kterou jsem si během života vzpomněl mnohokrát, tak to je: „Nikdy se neotáčej a jdi vždy rovně …“ Každého ale osloví samozřejmě něco jiného. Rozhodně je příběh prince Velena velice poučný nejen pro děti, ale i pro dospělé. Tato pohádka poběží na Primě 27.12. od 20:15 hodin.

Princezna se zlatou hvězdou

Roztomilá a nádherná princezna Lada, která se zamiluje do pohádkového prince Josefa Zímy, je prostě typická pohádka. Velice se mi zde líbí i krásné písničky nebo poučný příběh krále Kazisvěta a toho, že se člověk nemá nechat zastrašovat kýmkoliv. I tuto pohádku uvidíte letos, protože ji bude dávat Televize Seznam 24.12. od 16:40 hodin.

Sám doma

I když je to na seznamu poslední, tak je to jeden z typických filmů o Vánocích. Poslední je proto, že se nejedná o pohádku, ale prostě o film. Vždy jsem si říkal, že je těžké pro malého kluka zůstat doma sám tak dlouho. Kevin to měl o to horší, protože musel bojovat s lupiči. Vždy jsem si ale říkal, že místo domu nástrah bych prostě zavolal policii zrovna. Je to věc názorů. Každopádně tento film bude na Primě 24.12. od 19:50 hodin.

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz)