Foto: Freepik

Spotřeba vody

Ohledně spotřeby vody je to trochu ošidné. Jde totiž o techniku mytí a přesné množství spotřebované vody při mytí nádobí ve dřezu se samozřejmě může lišit. Závisí to na množství nádobí nebo i na tom, zda si napustíte celý dřez a myjete nebo zda máte puštěnou tekoucí vodu neustále.

Proto se uvádí spotřeba vody při mytí nádobí ve dřezu od 15 do 40 litrů na jedno umytí. U moderních myček nádobí přemýšlí vývojáři právě i nad efektivitou spotřebované vody. Ta se proto pohybuje od 6 do 15 litrů na jeden mycí cyklus. Zde se to samozřejmě může také lišit a v úvahu musíme vzít i množství umytého nádobí.

Spotřeba energie

Jako další faktor, který velice silně ovlivňuje cenu, je spotřeba energie. Při mytí nádobí ve dřezu spotřebováváte více teplé vody. Do myčky teče voda studená a teprve následně se přímo v myčce ohřívá. Jestliže máte vlastní ohřev vody, můžete na jedno mytí nádobí ve dřezu spotřebovat okolo 3,5 kWh energie.

Foto: Freepik

U myček nádobí se spotřeba energie velice liší, protože závisí samozřejmě na tom, jak drahou myčku nádobí máte. Pokud máte levnou, pravděpodobně nebude tak energeticky účinná, jako v případě dražší. Obecně se ale pohybuje spotřeba energie mezi 0,9 a 2,0 kWh.

Myčka nádobí ušetří

Dle výše uvedeného je naprosto zřejmé, že mytí nádobí je levnější a efektivnější, pokud použijeme myčku nádobí. Pokud navíc umíme myčku nádobí efektivně využít a naskládat tam velké množství nádobí, tak je to jenom dobře. Jestliže myjete nádobí pod tekoucí teplou vodou, tak je cena za mytí mnohonásobně vyšší než v případě mytí nádobí v myčce.

Je třeba si ale přiznat, že v případě, že žijete sami nebo v malé domácnosti, tak je ruční mytí jednodušší a efektivnější. Není totiž smysl dávat do myčky dva talíře po obědě. Jestliže ale patříte do větší domácnosti, tak během dne určitě vygenerujete dostatek nádobí, abyste mohli zapnout myčku a vyplatilo se vám to.

Zdroj: AAZdravi.cz (odkaz)