Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Guláš je snad tou největší klasikou v hospodách. Dokonce v historii to byl kolikrát jediný sortiment, který se v hospodách nabízel. Možná až na utopence a nakládaný hermelín. Guláš tady tak zdomácněl, že mnoho lidí ho považuje dokonce za české jídlo. Je pravdou, že v této podobě je to spíš náš pokrm.

V originále ale vychází z maďarského perkeltu, který jsme tady také vařili. V Maďarsku se totiž většina receptů připravuje tak, že se do kotle hodí rajčata, paprika a maso a nechá se to spolu dusit zcela do měkka. Tak nějak vznikl i perkelt. Za mně osobně má perkelt ale trochu jinou chuť.

Nejspíš je to tou zeleninou, protože do guláše se nedává standardě čerstvá paprika ani rajčata. Navíc je rozdíl i v konzistenci, protože perkelt je spíše nezahuštěná šťáva, ale guláše je vždy hodně. Češi ho mají rádi s knedlíkem či chlebem a pořádně zahuštěný. Dneska se zahušťuje klasicky jíškou, ale já jsem ho zahustil hezky dle starých tradic. To znamená rozvařenou cibulí a chlebem.

Od opečené cibule si guláš vezme příjemně nasládlou chuť a od chleba zase lehkou nakyslost. Když se tyto všechny ingredience smíchají, tak vznikne něco nadpozemského. Je to prostě guláš, který má říz a jediné, co mu chybí k dokonalosti, je žejdlík piva.

Zdroj: Žádný Špeky

Hovězí guláš s chlebem

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

45

minut
Kalorie

135

kcal

Suroviny

  • 4 cibule

  • 3 bobkové listy

  • 5 kuliček nového koření

  • 1 červená paprika

  • hrst majoránky

  • 300 g hovězí kližky

  • 1 PL mleté papriky

  • 3 stroužky česneku

  • 1 l vody

Postup

  • Do hrnce si dáme trochu oleje a rozpálíme ho. Přidáme cibuli, nové koření a bobkový list. 

  • Vše opékáme dohněda. Dále přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme a opepříme. 

  • Když to zarestujeme, přidáme nakrájenou papriku, mletou papriku, majoránku a česnek. Po asi minutce podlijeme vodou nebo vývarem. 

  • Pokud to děláme v papiňáku, tak stačí 35 minut. Jestliže to děláme v klasickém hrnci, tak do změknutí. 

  • Nyní jen vybereme nové koření a bobkový list a přidáme nadrobený starý chléb. Necháme jen pět minut rozvařit a můžeme podávat.